Запалянковци на ЦСКА-София планират затваряне на Орлов мост в София в 18:30 часа в петък - след мача на тима им срещу "Арда" от Първа лига. Двубоят започва в 16:30 ч.

А протестът е следствие на обявеното вчера отлагане за неопределено време на издаване на последния документ от Столична община, с който да стартира чаканата вече години реконструкция на ст. "Българска армия".

Причина за това е поредно обжалване от страна на кандидата за кмет на "Красно село" Николай Веселинов. Този път тя е внесена в РДНСК.

ЦСКА-София написа следното вчера:

"След постъпила жалба в последния възможен момент всичко това се отлага за неопределено време. След входирането на сигнала, с който ви запознахме миналата седмица, сега същият този професионален жалбоподател е входирал реална жалба, заради която вместо да влезе в сила разрешителното за строеж трябва да влезе в съда.

Това ще сложи спирачки на всички наши планирани дейности и предвидени кампании, освен ако лицето не оттегли жалбата си в законовия срок. Можем само да гадаем какви биха били подбудите му да забави проект в полза на цял един град, но го призоваваме да преосмисли решението си, защото няма нито една обективна причина да не получим разрешително за реконструкция на рушащо се съоръжение, което ще превърнем в приказно място."

А на страницата на "Трибуна Сектор Г" във фейсбук днес четем следното:

"С оглед събитията от последните 24 часа бихме искали да обявим няколко неща. На първо място търпението на всички ни относно така желаната реконструкция на нашия дом е тотално изчерпано. Прекалено дълго позволихме на всякакви знайни и незнайни индивиди да "мътят водата" и да пречат на половин България да сбъдне една от най-съкровените си мечти.

В петък след мача с "Арда" ще се насочим към Орлов мост. В последно време в района на София е доста ветровито, така че не можем да предвидим накъде ще ни задуха вятъра след това - ще бъде решено и обявено от нас по време на самата футболна среща.

Призоваваме всеки един, който обича ЦСКА и милее за добруването на любимия си клуб да присъства в петък или на стадиона, или ако не може - след това в 18.30 ч. на Орлов мост.

Предупреждаваме и всички замесени и отговорни лица по веригата - това е само началото. Няма да спрем и няма да се откажем докато мечтата ни не стане факт. А който продължително и по собствено желание си играе с огъня има голяма вероятност накрая и да се опари..."

Защо Николай Веселинов обжалва?

На първо място - Николай Веселинов е кандидат на Коалиция „Граждани за Общината“ за кмет на район „Красно село“ в София и общински съветник в СОС, сочи справка на интернет страницата на ОИК - София.

Привърженик на "червените" го "интервюира" вчера на улицата и публикува разговора, станал доста популярен.

"Аз също искам да има стадион, но повече искам да има законност", заяви той.

58-годишният Веселинов е адресирал жалбата си до шефа на РДНСК чрез главния архитект на София и е срещу издаденото на 5 октомври разрешително за строеж.

Там са посочени 10 точки, които можете да видите по-долу. Започва се с прословутия казус, дискутиран вече многократно и на много нива покрай стадион "Българска армия" - арената няма траен устройствен статут, тъй като няма ПУП на парк "Борисова градина".

Нататък се посочва, че липсва транспортен достъп, че представлява "заварен строеж" и спрямо него не е допустима строителна намеса "реконструкция", че разрешената "реконструкция" излиза извън обхвата на императивното определение на понятието от ДР на ЗУТ... Последното също е доста любопитен казус, а Веселинов посочва, че ставало "дума не за реконструкция, а за премахване на заварения и изграждане на напълно нов обект".

Нататък сладва точка, в която е посочва, че не са осигурени места за паркиране, съгласно определена Наредба (също нищена тема в медиите), посочват се още транспортни причини, а жалбата завършва с това какви разпоредби са били нарушени.

Така, най-вероятно, сагата влиза в съда.