„Минах през ада, нямаше как да съм подготвена за подобно нещо."

85-годишната израелка Йохевед Лифшиц даде пресконференция, часове след като беше пусната на свобода. Тя е първият освободен от „Хамас” заложник, който говори пред света.

"Хамас" освободи нея и още една възрастна израелка. 85-годишната Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, на 79 години, бяха докарани от ивицата Газа в Египет през граничния пункт "Рафах". Те бяха пуснати вчера - три дни след като палестинското ислямистко движение освободи две американки, майка и дъщеря, които бе взело в плен при атаката си в Израел на 7 октомври, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Двете възрастни израелки живеят в кибуца Нир Оз, близо до ивицата Газа, и са били похитени при атаката, предприета от "Хамас" на 7 октомври, заедно със съпрузите си. 83-годишният Одед Лифшиц и Амирам Купър, на 84 години - обаче остават в плен.

Около една четвърт от 400-те жители на Нир Оз бяха убити или отвлечени при нападението, извършено от "Хамас".

Йохевед Лифшиц описа как е била отвлечена от въоръжени мъже на мотоциклети. По думите ѝ „Хамас” превела пленниците си през мрежа от тунели, където и досега държат похитените. Удряли ги с пръчки и ги карали да спят на земята, върху матраци. Давали им вода и ги хранели с краставици и сирене.

Едната от двете възрастни израелки, освободени вчера от "Хамас", е активист за мир, съобщи по-рано Ройтерс, като се позова на неин внук. Даниел Лифшиц каза от Тел Авив за Ройтерс, че баба му и дядо му са били "активисти за правата на човека, активисти за мир, през целия живот".

"От повече от едно десетилетие те всяка седмица взимат... болни палестинци от ивицата Газа... да се лекуват в болници в Израел, от рак и всякакви други болести", добави той.

По данни на израелските власти"Хамас" продължава да държи повече от 220 заложници. Техните близки напомнят на света за тях.