След като вчера депутатите от ГЕРБ и ДПС Делян Добрев и Делян Пеевски обявиха, че ако веднага след идния вторник "Лукойл" не внесе половин милииард лева в хазната, двете партии ще внесат ново искане за отпадане на дерогацията за преработка на руски петрол в 7-дневен срок, днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде на заден. "Няма да вкарваме в петък дерогация докато не стане ясно ще си плати ли "Лукойл" данъците", заяви Борисов пред журналисти в Старозагорско, където е тази вечер на предизборна обиколка.

Реакцията на Борисов идва, след като вчера премиерът Николай Денков, а днес и министърът на икономиката Богдан Богданов се разминаха със сроковете, поставени от Добрев и Пеевски. Според тях не само не е възможно да се внесе сумата от общо 1,5 милиарда лева по изчисления на двамата представители на ГЕРБ и ДПС (единият милиард е добавка от стари задължения, които от рафинерията уж обещали да изплащат за периода от януари досега), но и днес министърът посочи, че законът още не е влязъл в сила, като се чака и съгласуване с Европейската комисия. Т.е. няма как да се събират задължения със задна дата, дори нотификацията да отпадне. А тя е записана във върнатия с президентско вето Закон за енергетиката. Оттам идва и срокът вторник - ГЕРБ и ДПС инициираха спешно заседание на парламента този петък, на който ветото да бъде отхвърлено, а вторник е денят на очакваното обнародване в Държавен вестник.

С последните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане от октомври т.г. около 60 на сто от свръхпечалбите на "Лукойл България" трябва да влязат в държавната хазна до 31 декември 2023 г. 

По-рано днес от "Продължаваме промяната-Демократична България" дадоха брифинг, на който обявиха, е едно такова заседание е неприемливо в ситуация на предизборна кампания и само ден преди вота. Посочиха още, че новите предложения на ГЕРБ и Движението са писани "на крак" и трябва да се ревизират с експерти. Попитаха още кога двете партии са станали такива противници на "Лукойл" на фона на това, че Борисов е "плющял" карти с бившия й директор Валентин Златев. В резюме: призоваха председателя на парламента Росен Желязков да не насрочва заседанието за петък. Такова и към момента не е насрочено, но такова насрочи - на енергийната комисия, с единствена точка разглеждане на ветото, Делян Добрев, който е неин председател.

"Не мога да разбера сега какъв е този страх за "Лукойл", каква е тази подкрепа неистова. Ние ги караме само да си платят данъците. Късат ризите за "Лукойл", даже вадят исторически неща."

"Няма да вкарваме в петък дерогация докато не стане ясно ще си плати ли "Лукойл" данъците, защото не стига, че има дерогация, ами не си плащат и данъците и на някой му е криво от това. Ако в петък отхвърлим ветото на президента, в законите, двата, от вторник вие българите ще получавате по 3 милиона от "Лукойл" всеки ден ще се връщат във фонда ( Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). 73 стотинки, това за 73 стотинки. Ето това е, което ги притеснява", заяви днес Борисов, визирайки обещаните от Добрев по 73 стотинки отстъпка на литър на бензинколонката от идния вторник като компенсация на потребителите заради невзетите от рафинерията пари, които пари все още ги няма в хазната, нито има механизъм, изработен от ФСЕС за целта. - "Съгласен съм, да не е на писан на коляно законът (каквито бяха обвиненията на ПП-ДБ, но след 8-и, ако не си платят, отменяме дерогацията."

От думите на Борисов се разбра още, че има опасения ПП-ДБ да не се яви на заседание в петък, а ГЕРБ и ДПС имат едва 105 народни представители, следователно не могат да преодолеят ветото.