Кореспондент на "Ал Джазира" в Газа загуби почти цялото си семейство - при израелски въздушни удари бяха убити жена му, синът му, дъщеря му и внукът му, информира "Ройтерс" като се позова на базираната в Катар телевизия.

Ръководителят на кореспондентското бюро на "Ал Джазира" Уаел ал Дахдух бяга заедно със семейството си в лагера "Нусейрат" в централна Газа след като Израел предупреди жителите на северните части да ги напуснат незабавно.

Близките му загиват при нощна въздушна атака във вторник. Водещият на "Ал Джазира" Абдисалам Фарах съобщи за загубата на колегата си в ефир, като видимо се опитваше да запази самообладание, но се разплака. Телевизията съобщава, че синът на кореспондента им в Газа е бил на 15 години, а дъщеря му на седем.

От "Ал Джазира" излязоха с официално изявление, че остро осъждат убиването на невинни граждани в Газа, което е довело и до смъртта на почти цялото семейство на кореспондента на телевизията.

„Това, което се случи, е ясно. Това е серия от целенасочени атаки срещу деца, жени и цивилни. Току-що докладвах от Ярмук за такова нападение, израелските нападения са насочени към много места, включително "Нусейрат", каза на излизане от моргата загубилият семейството си журналист.

„Ние имаме професионализъм, за който ще им са необходими епохи, за да ни стигнат. Така че ние работим - всичко, което се случва на място - камерата ни ще заснеме всичко, без да го фалшифицира и дори без да преувеличава. Ние не преувеличаваме. Това, което се случва, е наистина голямо и отразяването също трябва да е голямо", каза още той.

Все още се очаква коментарът на израелската армия.

Според палестинските здравни власти в тази въздушна атака са били убити други 21 души. Тези числа не могат да бъдат проверени от независим източник.

Сред досегашните жертви в Газа са и 22-ма журналисти според Палестинския журналистически съюз.

Междувременно палестинският външен министър Рияд Ал Малики посети Международния наказателен съд в Хага и се срещна с главния прокурор Карим Хан и председателя на съда Пьотр Хофмански, предаде ДПА, като се позова на изявление на съда от снощи.

В изявлението не бяха предоставени никакви подробности относно темите, обсъдени по време на разговорите.

От 2021 г. съдът разследва "Хамас" и Израел за предполагаеми военни престъпления в Газа, припомня ДПА. Израел не признава юрисдикцията на съда. Палестина обаче е страна участник от 2015 г. насам. През 2021 г. съдът постанови, че има юрисдикция и върху територии, окупирани от 1967 г., като Западния бряг и ивицата Газа.