Скандалите около столичната Национална гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", за които Клуб Z писа миналата година, продължават. По заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, школото трябва да се върне в ремонтираната сграда на улица „Баба“ 16 в столичния квартал „Модерно предградие“ до 1 март. Но не изцяло. Учениците от XI и XII клас ще трябва да ходят в сегашната сграда до Женския пазар за профилираното си обучение. 

В резултат на това над 30 учители и директорката Мариела Папазова са били готови да дадат оставката си днес, съобщи Дневник, но според информация на Офнюз, две учителки - преподавателките по латински език Искра Атанасова и Юдит Филипова - напрежение е имало, но до оставки не се е стигнало.

Проблемите в НГДЕК започват още преди местенето в бившето 13 ОУ до Женския пазар, където е школото в момента. Десетки учители, бивши и настоящи ученици и родители са крайно недоволни от ръководството на изпълняваща длъжността директор Папазова, която според тях систематично тормози учители и ученици и нарушава правилника на училището.

В началото на 2013 г. цялото училище се премества в остарялата сграда, помещавала някога 13 ОУ. Причината - европейски проект позволява финансиране на ремонта на оригиналната сграда в "Модерно предградие". 

През февруари 2014 г. тогавашният министър на културата Петър Стоянович дава заповед НГДЕК да се върне на старото си място, тъй като ремонтът е приключил. Тогава отново следват заплахи за оставка от ръководството, и месец по-късно министърът заявява, че "на този етап няма основание" да се мести гимназията. Тогава започват и споровете коя от двете сгради е по-подходяща, оформят се и два лагера в школото.

Директорката Мариела Папазова има подкрепата на част от родителите и училищното настоятелство, които държат гимназията да остане в центъра. Един от аргументите им е, че старото местоположение е сред причините за уронването на престижа на НГДЕК. Според Папазова "гетото" на "Модерно предградие" не е подходяща среда за провеждане на учебен процес. Друг аргумент е, че ремонтът не бил качествено изпълнен.

Много преподаватели и ученици обаче са срещу оставането до Женския пазар, тъй като сградата на 13 ОУ на практика се разрушава, което я прави опасна за здравето на учениците, а районът около пазара буди притеснения у част от родителите. Общината няма средства да ремонтира и тази сграда. Друг съществен проблем е, че европейският проект е свързан пряко с училищната дейност, и ако НГДЕК не се върне в "Модерно предградие", парите за ремонта ще трябва да се върнат на ЕС. Става въпрос за 2,2 млн. лева.

Сегашното междинно решение също е проблемно, особено за учениците, които ще трябва да прекарват част от учебния си ден в едната сграда, а после да пътуват през половината град до другата.