Пазарджишкият окръжен съд отхвърли искането на петимата обвинени в радикален ислям за промяна на мярката им за неотклонение,предаде БГНЕС. Те остават в ареста с изключение на единствената жена в групата Александрина Ангелова, чиято мярка е била променена от прокуратурата с парична гаранция от 5000 лева.

Съдия Коста Стоянов прие искането на прокуратурата до 2 месеца защитниците на Ахмед Муса и на останалите от групата да нямат право да внасят искане за промяна на мярката за неотклонение.

Днес Окръжен съд-Пазарджик гледа второ по ред искане на защитниците за изменение мярката за неотклонение задържане под стража в по-лека. Първоначално наложената най-тежка мярка бе потвърдена в Апелативен съд –Пловдив. Днес стана ясно, обвиняемата Александрина Ангелова – жената, превела книгата "Вероотстъпване", е на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева. Това решение не е взето в съда, а е промяна на искане на прокуратурата спрямо задържаната и стана известно едва днес.

В днешната обвинителна реч на прокуратурата бяха цитирани нови факти спрямо обвиняемите. Разпитани са служители на Гранична полиция, които свидетелстват, че Ахмед Муса и членовете на групата му са осигурили логистична подкрепа на двама босненци – мюсюлмани – единият с немски, а другият с френски паспорт, за да преминат територията на България към Турция, а оттам към Сирия, където да вземат участие в бойни действия. За разлика от обвинението, защитата не приведе нови аргументи, очаква се решението на съда.

На 25 ноември миналата година Окръжната прокуратура в Пазарджик поиска "задържане под стража" за обвиняемите, арестувани при акцията на прокуратурата и ДАНС в областите Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Представеният аргумент по искането бе справка, че по-голямата част от задържаните не живеят на адресите, посочени от тях от една страна, а от друга, че всички те често пътуват извън страната, в посока Европа и Турция и е възможно да се укрият и да избегнат правосъдието.