Американските въоръжени сили нанесоха рано тази сутрин въздушни удари по две места в Източна Сирия, свързани с Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

САЩ искат да възпрат бъдеща агресия, вероятно подхранвана от войната на Израел срещу "Хамас", като същевременно се стремят да избегнат разпалването на региона и провокирането на по-широк конфликт, отбелязва АП.

Информация за конкретните мишени и други подробности все още не са предоставени.

По данни на Пентагона от 17 октомври насам е имало най-малко 12 нападения срещу американски бази в Ирак и четири в Сирия. Бригадният генерал от американските Военновъздушни сили Пат Райдър заяви, че 21 американски служители са били ранени при две от тези нападения, при които са използвани безпилотни самолети, насочени срещу военновъздушната база "Ал Асад" в Ирак и гарнизона "Ал Танф" в Сирия. 

В изявление на министъра на отбраната Лойд Остин се казва, че "прецизните удари за самоотбрана са в отговор на поредица от продължаващи и предимно неуспешни нападения срещу американски военни в Ирак и Сирия от подкрепяни от Иран групировки, които започнаха на 17 октомври".