Ръководството на "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира развихрилия се по инициатива на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ", "Възраждане" и БСП пореден скандал с машинното гласуване. Според него става дума за поредния предизборен "номер" след "Лукойл" и днес е "панически последен ден от кампанията".

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов изтъкна, че е най-добре ДАНС да не се занимава с изборите - целият скандал тръгна от доклад на агенцията.

"Изборите по закон се организират от ЦИК и нека ЦИК да решава да има или да  няма машинно гласуване. Искаме да призовем българските граждани - не се поддавайте на тази нова Констинбродска афера", каза още Атанасов.

И допълни, че след изборите в спокойна обстановка ролята на ДАНС във всичко това трябва да се проучи по реда на парламентарния контрол. Според Атанасов ГЕРБ губят изборите в София и в други градове и, "в тази връзка, заедно с ДПС, измислиха тази фалшива новина". 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви:

"Това надмина абсолютно всичките ми очаквания. Губят изборите в София. ГЕРБ може да са трета политиска сила. Сутринта беше един номер  - то не беше "Лукойл", вето - сега друг номер. Не им се връзваме.

Робството спира, когато всички надигнем глава и кажем "стига толкова". Не ни е страх да излезем на хартиен вот. Важното е да излезем да гласуваме. Време е да си вземем градовете обратно".

На въпрос как си представя да продължи управлението след изборите при всичко, което се случва в последните дни, той заяви:

"Ще продължим да сме принципни. Няма да бъдем част от нещо, в което не вярваме".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че "наблюдаваме един панически последен ден от кампанията".

"Председатеслкият съвет се използва като следствен орган, не е ясно какво прави. Поредната конспиративна теория. Неграмотности се рециклират. Всички знаят, че машините отдавна не отчитат изборния резултат.

Те не могат да бъдат използвани за манипулация. Може да е имало някакви нередности, но всичко това, което се говори, не може да доведе до фалшификации на изборите", каза още Иванов.

Той изтъкна, че кандидатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" водят позитивна кампания.

"Не ние всеки ден атакуваме управлението. Разбираме, че България трябва да има управление, има смисъл да се плаща цената, ако се правят необходимите реформи. То ги прави. Докато това управление е възможно, ние ще трябва да носим тази отговорност", каза още Иванов.

Петков допълни, че всеки път, когато чуе ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" да говорят срещу "Продължаваме промяната - Демократична България" усеща, че "сме на прав път, значи правим правилните неща".

Премиерът Денков би искал да гласува с машина

Премиерът Николай Денков би искал да гласува в неделя с машина, освен ако ЦИК не реши да премахне устройствата за даване на вот.

Това заяви самият той пред български журналисти в Брюксел след края на двудневната среща на върха на ЕС.

Министър-председателят винаги е гласувал досега с машини и им вярва.

„Фактите са, че машините в момента работят като принтери. Всеки, който гласува, може да види какво е излязло като бюлетина, да я пусне в урната. И после се броят тези бюлетини. Никой не може да бъде излъган по този начин, защото той вижда какво ще пусне като бюлетина“, каза Денков.

Отделно той вижда теория на конспирациите в доклада на ДАНС.

„Можете ли да си представите човек, който ще прави нещо толкова конспиративно пред други хора, на запис, който е наличен? Ясно е, че ще се разбере какво е подготвил“, изтъкна премиерът.

Според него няма нищо, което да е притеснително, освен че цялата ситуация се използва, за да се постави под въпрос гласуването с машина.

„Очевидно опозицията иска да използва ситуацията като нов повод да събори правителството. Знаем, че ГЕРБ и ДПС отдавна искат да премахнат машините. И за тях това е удобен начин това да се случи“, коментира Денков.

Колкото до зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, трябва да се направи проверка и да се види дали той е нарушил някакви правила и дали е направил нещо, което в момента създава медиен проблем.

„Да видим дали е просто капан или нещо, което е допуснал да се случи. Ако е допуснал грешка, ще бъде освободен. Но това трябва да стане след проверка“, категоричен бе Николай Денков.