Бившият земеделски министър Мирослав Найденов беше напълно оправдан за корупция, принуда и служебна злоупотреба, предаде БГНЕС. Производството срещу него е прекратено с постановление на градската прокуратура от 4 февруари, съобщи говорителят на СГП Павел Панов.

Мотивът е, че основният свидетел по делото не е предоставил достатъчно ясни и конкретни факти, които да дават възможност на прокуратурата да поддържа обвиненията срещу Найденов. 

Найденов беше министър на земеделието и храните в първия кабинет на ГЕРБ (2009 - 2013 г.).

Обвиненията срещу Найденов бяха повдигнати през март 2013 г. Първото беше за обещан подкуп в размер на 200 000 лв. на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "земеделие" Светослав Симеонов. Той е трябвало да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества "В.Д.В. 007" ЕООД и "Мелком" ООД по "Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.".

Второто обвинение е, че 2 ноември 2010 г. Найденов  е принудил Светослав Симеонов да извърши нещо, противно на волята му, злоупотребявайки с властта си като министър. Това е било да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел "Инспекторат" на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от Калина Илиева - бивш изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП.

Третото обвинение пък бе за уреждане на обществена поръчка за "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.", обявена от ДФЗ.  Найденов, твърдяха от прокуратурата, е използвал служебното си положение, за да уреди поръчката да отиде при Йосив новосад, управител и собственик на "ЧЕХ – Йосиф Новосад" ООД).

Когато през 2013 г. Найденов получи обвиненията, той написал следното в писмо до медиите:

"Заявявам категорично, че не се притеснявам нито от Калина Илиева, нито от СРС-тата, с които е била окичена, нито от твърденията на други лица, свързани с това дело, които са склонявани да свидетелстват срещу мен...Повдигнато ми е обвинение по дело, което е отлежавало 3 години и половина в изчакване на подходящия момент, но за мен това е възможност да изчистя името си и да посоча поръчителите". 

След като "изчисти името си", не е ясно дали бившият министър ще посочи "поръчителите".