"Не мога да го изключа, и не мога да го потвърдя."

Така вътрешният министър Веселин Вучков коментира изтеклата информация, че МВР е подслушвало поне 1000 души, участвали в протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г., и то в продължение на над 300 дни. Той разказа това в студиото на "Панорама" по БНТ.

"Вероятно това е въпросът на деня, но зададен точно по този начин, не може да получи еднозначен отговор от мен, защото е малко подвеждащ. Дали е имало конкретно подслушване, кой го е правил, кои са обектите, аз не мога да потвърдя," обясни Вучков.

Той обясни, че в рамките на многобройните сигнали, пратени до служебният му предшественик доцент Йордан Бакалов, и после прехвърлени на него, са извършени многобройни проверки.

"Констатирахме някои факти, които трябва да бъдат представени пред обществото другата или по-другата седмица. Включително сигнали за това дали са били обект на някои мероприятия, включително и протестиращи," заяви Вучков.

Макар да няма още ясни данни дали протестиращите са били подслушвани, министърът разкри друг интересен факт - че много полицаи ще бъдат наказани за различни провинения по време на протестите:

"Било затова, че не са издадени добри заповеди за задържане на протестиращи по време на тези протести след историческата дата 14 юни 2013 година, или по отношение на това, че не са направени добри протоколи за предупреждение, или по отношение на това, че някой е влиза в информационните фондове на МВР."

Отделно от този проблем, Вучков призна за "изключително притеснителни факти" в дирекция "Сигурност", които той и Бакалов са констатирали при проверките:

"В тази дирекция „Сигурност“ на вътрешното министерство са създадени условия за заобикаляне на закона за Специалните разузнавателни средства. По отношение на мотивите на тези, които са искали достъп до някакви информационни масиви, по отношение на разрешението от съдия, по отношение на перспективата и боравенето евентуална информация, която е събрана. По този повод още от началото на декември съм информирал съответните институции и съм информирал едно ново Бюро – за контрол на специалните разузнавателни средства. Наистина ме притеснява този въпрос със Специалните разузнавателни средства, и не искам да допускам там в бъдеще пробиви." 

На въпрос защо служебният министър Бакалов е обявил, че няма никакво подслушване, Вучков отговори така:

"Става дума за няколко проверки, вероятно затова има известно объркване, включително и в медиите днес. Той даде първоначален израз на някои предварителни данни във връзка със сигнал от „Протестна мрежа“. А информацията, която ви споделям във „Вътрешна сигурност“ не е по тези сигнали, а по други."

Министърът каза още, че е сезирал и ДАНС, и прокуратурата, и очаква в рамките на няколко дни до седмица докладът на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства. Отбеляза, че в момента изясняването на случая зависи от институциите - и то тези под негов контрол.