Движението по много от пътищата в страната е затруднено заради падналите вчера обилни снеговалежи. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съветват шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, със скорост съобразена с пътната обстановка. В 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

От АПИ предупреждават за периодично затваряне на участъци от пътната мрежа за почистване, като най-много такива има в района на София. Заради заснежени участъци по магистрала "Хемус" ще бъдат спирани тежкотоварни автомобили на изхода на София. В района на столицата работят над 170 машини. Допълнителна техника е насочена към Южната дъга на Околовръстния път. Основните булеварди в София са почистени, спирките на градския транспорт - също.

Сняг вали и във Варна и региона, от местното Областно пътно управление предупреждават за моктри и хлъзгави пътни настилки, както и за труднопроходими пътища. Обилен снеговалеж блокира и Ловешка област. Дебелината на снежната покривка е между 5 и 10 см. Основните пътища в областта се почистват и опесъчават. Движението е затруднено, но затворени участъци няма.

Ограничава се движението на тежкотоварни камиони по магистралите „Тракия”, „Хемус” и „Люлин” за извършване на снегопочистване.

Пътят Самоков - Дупница е затворен за движение в участъка Сапарева баня – Клисура.

Ограничава се движението за тежкотоварни автомобили по пътя Монтана - Враца – Ботевград, Луковит – Ябланица, Севлиево - Ябланица.

Движението по магистрала „Струма” е затруднено заради опесъчаване, товарните камиони да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен.

Временно е въведен пропускателен режим на движението при 43 км на пътя Русе - Бялазаради възникнало пътно-транспортно произшествие. 

Проходите Златишки, Върбишки и Троянски са затворени за всички моторни превозни средства.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН е за снеговалежи в Северна България и високите полета на Западна България, а в югоизточна част от страната от дъжд. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, предупреждават от АПИ.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg , и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно, при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.