Никога не ме е интересувало дали ме подслушват, защото няма какво лошо да чуят или заснемат“, каза в студиото на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ обаче определи като огромен скандал, ако правата на няколко хиляди души, които всеки ден протестираха, са били подслушвани и следени. Според него освен МВР, скандалът трябва да бъде проверен и от двете парламентарни комисии – по вътрешна сигурност и обществен ред и за контрол на ДАНС.

Ако те дадат отговор, че е имало подслушване, метлата трябва да играе в МВР и в службите с невиждана досега дълбочина“, закани се Кънев.

Според него е наложително много хора от МВР и службите да бъдат прочистени, ако наистина се потвърди, че има престъпление. Десният политик констатира, че „влиянието на мафиотско-ченгеджийските кръгове в политиката е видимо много силно“.

Радан Кънев няколко пъти не отговори на директния въпрос на водещата Люба Кулезич дали става дума за популярната като „сарайско-библиотекарска групировка“ - от Боянските сараи, където живее Ахмед Доган и Библиотекарския институт на Стоян Денчев, където преподават голяма част от бившите и настоящи шефове на служби.

Сегашното мнозинство държи лостовете на властта, но дали ги използва достатъчно – отговорът е „недостатъчно“. Трябва да сменим и хората, там където има доказани нарушения, и самата структурата“, обясни реформаторът.

Радан Кънев съобщи, че предстои парламентът да промени законите и за МВР, и за ДАНС.

В този тип структури това, че се е сменило правителството, не означава, че си е тръгнала мафията“.

Той си обясни изострянето на езика на ДПС спрямо Реформаторския блок със започнатите реформи. Директно нарече ДПС „политически покровител на Висшия съдебен съвет“.

Ще ни засипят с атаки и провокации. Толкова са изнервени мафиотите в България, толкова са изнервени от ДПС, толкова са изнервени в съдебната власт“, коментира Кънев.

И отказа да отговори на въпроса дали Реформаторският блок ще има свой кандидат за кмет на София наесен.