Ежедневното зареждане на батерията на смартфона е навик за повечето потребители. Но всеки усеща, как с течение на времето намалява и капацитетът на батерията и се налага все по-често да търсим зарядното. Как да удължим живота на източника на енергия за устройството, без което животът на повечето хора е невъзможен - ето някои съвети от сайта digitaltrends.com.

Обичайна практика е вечер да оставим телефона включен в зарядното и сутринта да го изключим. Дали това е правилно или съкращава живота на батерията? В интернет ще намерите противоположни мнения, но какви са фактите?

"Да оставиш апарата включен през цялата нощ не е проблем", казва Шейн Броески, създател на компанията за зарядни аксесоари Farbe Technik. "Телефонът е умен - когато се зареди напълно, той спира притока на енергия, за да се предпази от презареждане."

Но има ситуации, кокато оставянето му за цяла нощ на зареждачката е вредно.

Литиево-йонните батерии не реагират добре на повишаването на температурата и ако телефонът ви е с плътен кейс, който не позволява добър топлообмен, температурата на батерията ще се повиши. Това води до оксидация на клетките ѝ, а оттам съответно и до по-кратък живот.

Съвет: Свалете кейса преди зареждане.

Литиево-йоните батерии работят оптимално, когато са със заряд между 30 и 80% от капацитета си. Това дава възможност на заредените йони да работят и "пазят" живота на батерията. Зареждането на кратки интервали през деня дава достатъчно енергия на йоните, за да си вършат работата.

Така че краткото включване не вреди на батерията, както някои погрешно смятат. Но е неудобно, въпреки че по този начин най-дълго ще продължи животът ѝ.

Най-голямата заплаха за батерията са т.нар. пълни цикли на зареждане. Когато телефонът ви се самоизключи заради липса на енергия и след това вие го включите до зареждане на 100%.

От голямо значение е за зареждане да използвате устройството, което върви с апарата ви или сертифицирани от производителя зареждачки. Евтините джаджи не само, че бързо могат да съсипят батерията ви, но и да предизвикат инциденти у дома.

В обобщение:

Ако зареждате телеона през нощта, извадете го от кейса.

Не допускайте апаратът да се изключи поради липса на енергия. Когато видите на дисплея съобщение, че зарядът е паднал, включете зареждачката.

Ако искате батерията ви да запази капацитета си най-дълго, поддържайте в нея заряд между 30% и 80%.

Не използвайте евтини зарядни.