Творци и спортисти ще получават персонални парични премии за заслуги. Идеята, възникнала през 2010 г. покрай изгубените архивни данни за стажа и доходите на десетки българските музиканти, които не могат да се пенсионират, е на път да бъде реализирана с наредба, оповести по Би Ти Ви председателката на Комисията за култура и медии в парламента Полина Карастоянова. В сряда на заседанието на Министерския съвет проектът ще бъде внесен за одобрение.

Премиите ще бъдат разпределени в три категории. Първата ще бъде във вид на пожизнена пенсия до 700 лв. месечно. Сумата за втората категория Карастоянова не уточни, но разкри, че премията ще се отпуска за период до 1 година. Третата ще бъде давана еднократно в размер до 5000 лв.

Карастоянова съобщи, че след гласуването на персоналните парични премии от правителството двете министерства – на културата и на спорта, трябва да разработят подробно критериите за подбор на кандидатите за пенсиите. Чак тогава промяната ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание.

Идеята от 2010 г. бе разработена и тогава се говореше, че премията ще бъде присъдена на 150 творци. Пред 2012 г. вече бе изработен законопроект, който предвиждаше връчване на държавна парична награда за хора с особени заслуги при борба с бедствия и аварии, опазване на околната среда, укрепване и развитие на гражданското общество, за хора с изключителни постижения и цялостен принос в различни области на културата, науката, образованието, отбраната и спорта.

Подобни наградни системи съществуват във Франция, Италия и Англия.

Препечатваме текста от ploshtadslaveikov.com