Израелската армия съобщи за няколко сухопътни сражения в четвъртата нощ на мащабни наземни операции срещу "Хамас" в северната част на Ивицата Газа.

Поразени са над 300 цели, свързани с палестинската въоръжена групировка, предаде БНР.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху декларира, че Израел ще се бие до победа срещу "Хамас".

На фона на нови предупреждения от ООН за тежката ситуация за цивилните в Ивицата Газа, Съединените щати заявиха, че е възможно увеличаване на хуманитарната помощ.

Израел няма да прекрати огъня срещу  "Хамас" в Ивицата Газа, защото това би означавало да се предаде на терористите и варварите, заяви обаче премиерът Нетаняху.

"Точно както САЩ не се съгласиха на прекратяване на огъня след бомбардировката на Пърл Харбър, или след терористичната атака от 11 септември, така и Израел няма да се съгласи на прекратяване на военните действия срещу "Хамас" след ужасяващите атаки от 7 октомври", каза израелският премиер.

Нетаняху цитира Библията, че има време за мир и време за война:

"Това е време за война - война за нашето общо бъдеще".

Той потвърди официално, че в Газа е освободена пета заложничка, отвлечена от "Хамас" при нападението на 7 октомври, когато бяха убити 1400 души, а над 200 - пленени.

Израел разшири сухопътните си операции, което доведе до нови международни призиви за защита на цивилните в Газа.

Израелските военни заявиха, че през последните няколко дни са поразили повече от 600 цели на "Хамас". Нанесени са и въздушни удари в Ливан срещу шиитското движение "Хизбула", съюзник на "Хамас".

Само няколко десетки камиона с хуманитарна помощ са стигнали до Газа. Според Вашингтон е възможно в анклава с население над два милиона души да влизат по 100 камиона на ден.

Израел поднови предупрежденията си към цивилното население да се придвижи от северната част на палестинската територия към южната.

Газа е "ад на Земята", заяви палестинският представител в ООН Рияд Мансур.

Според палестинската страна при израелските атаки са загинали над 8300 души.

Израелският представител в ООН Гилад Ердан закачи жълта звезда на гърдите си по време на заседанието на Съвета за сигурност и заяви, че ще я носи "с гордост", докато Съветът не осъди зверствата на "Хамас".

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че "в Ивицата Газа се разгръща хуманитарна канастрофа с библейски мащаби".