"Направленията за лекар-специалист ще отпаднат до края на годината", заяви здравният министър Петър Москов в интервю за вестник "Труд".

По думите на Москов идеята е до края на годината да бъде въведена личната електронна здравна карта. Той уточни, че освен това НАП вече всеки месец ще контролира плащането на осигуровките.

"Не съм се отказал от плащането на вноски 15 години назад, имам правната аргументация", каза Москов.

Министърът посочи още, че НАП ще формира регистър по ЕГН, като по този начин ще извършва индивидуална справка за всеки от нас.

"Всеки месец активно ще се следи постъпват ли здравни вноски на базата на вашето, моето и на всеки българин ЕГН, и ще се търси активно причината за това", допълни Москов.

Направленията за специалист са един от основните проблеми за пациентите, особено за тези с хронични заболявания, заради ограничените лимити, които се полагат на всеки общопрактикуващ лекар. 

На въпрос как ще коментира лошото отношение на лекари към пациенти, Москов отговори:

"Нито ще го отрека, нито ще споря с вас. Част от причините това да се случва в болниците е, че заменихме медицината с търговски отношения. Когато болният веднъж е бил регистриран, че е легнал в лечебното заведение и благодарение на това то ще получи пари, пациентът се превръща в навлек. В нещо излишно, което натоварва."

Здравният министър подчерта, че от тази гледна точка цялата лекарска гилдия трябва да извърви обратно пътя си към "очовечаването". Той допълни, че ако това не се промени и пациентът не е удовлетворен при изписванетто, ще страда цялата болница, като не сключи договор следващата година.

По темата за листите на чакащите (пациенти, които не са приети по спешност в болница), Петър Москов отбеляза, че ще следи да има коректност и прозрачност. 

"Всички процедури за развитието на личните модули в системата за електронното здравеопазване вървят. Естествено, че с ясна е-система и с вашата здравна карта в ръка, прозрачността ще е голяма. Да, измамници има по целия свят и всяка система може да бъде излъгана, но като цяло така ще се осигури яснота и коректност."