Като се почне от това: къде ще е бюрото на новия адхок прокурор, който ще разследва Борислав Сарафов, и се стигне до - каква администрация ще го обслужва и как, щом тя е подчинена на главния, ще пази тайна от него - как върви разследването...

Ще трябва ли да се назначат нови секретарки, чистачки, деловодство, секретно деловодство и какво става с тях, когато няма сигнали срещу главния и съответно - няма адхок прокурор по разследването?

Това бяха част от въпросите, с които се занима днес висшият орган - Пленумът на ВСС, покрай избрания нов адхок прокурор, който да разследва и.ф. главния.

Самата Даниела Талева също трябваше да дойде, но не успя по здравословни причини. Както и Лада Паунова - зам.-председател на ВКС, която администрира сигналите към новия "прокурор по разследването на главния". 

Пред кадровиците е постъпило писмо с описани проблеми от Паунова, самия Сарафов и Руси Алексиев - който пък е зам.-председател на СГС и ръководител на Наказателно отделение (където в момента правораздава Даниела Талева).

Лошата новина, която бе потвърдена от него е, че: макар съдийката да е пусната в отпуск да си изпише мотивите на делата, по които вече се е произнесла (?!), остават още цели 12, които текат при нея.

"За съжаление, законът в момента не ни оставя друга възможгност, освен те да почнат отначало", каза Руси Алексиев.

(Както е известно, законодателят не е уредил този въпрос при законовите промени от пролетта, когато утвърди новия механизъм и "прокурора по разследването", б.р.).

Колкото и да звучи безинтересно, бе обсъдено и къде ще се помещава чисто физически Даниела Талева, докато е прекъснала битието си на съдия и е адхок върховен прокурор. Бе предложено да заеме един от освободените кабинети от заместниците на Иван Гешев (те бяха общо 5!). Сарафов обърна внимание, че по конституция единствените хора, които могат да обвиняват и да осъществяват наказателно предследване трябва да са в структурата на прокуратурата.

Истинска дискусия обаче стана по това - каква администрация ще я обслужва: секретари, обичайно деловодство, секретно деловодство. Бе споменато дори - ще се назначават ли шофьори и чистачки?

А ако няма сигнал, по който да е назначен адхок прокурор, какво ще правят всички тези хора? Ще има ли администрация на заплата, без да има кого да обслужва.

"Това ще е нередно, неразумно и невъзможно", каза Борислав Сарафов.

Той обърна внимание, че примерно едно сертифициране на ново секретно деловодство ще отнеме минимум 6 месеца. 

Естествено, бе поставен въпрос - ако се ползва обичайната администрация на ПРБ, как тя пък ще е независима от този, който сега й е шеф и който се явява обект на разследването.

Атанаска Дишева се обърна към и.ф. главния:

"Как бихте осигурили независимост на тези служители – как чисто практически това би могло да се случи? Ето - срещу главния прокурор има образувано производство. В същото време главният прокурор е фигурата, която стои на върха на пирамидата в ПРБ -  чисто организационно служителите, които би трябвало да осигуряват дейноста на прокурора адхок, който разследва главния, трябва да бъдат служители на Върховна касационна прокуратура."

Иначе Сарафов каза, че адмирира самата фигура на прокурора по разследването.

Но го разбирал така...

"Очакването бе на обществото - да има възпираща функция, възпиращ механизъм. Да е против своеволията, които сме виждали при предишни главни прокурори – да не казваме имена", специално удебели Сарафов. - Обществото да бъде адхок прокурор!"

На това Атанаска Дишева му подхърли, че става въпрос за съвсем конкретно разследване на евентуални престъпления от общ характер, а не за възприятия и усещания у обществото.

В крайна сметка Пленумът прехвърли топката към Прокурорската колегия. Тя трябва да сформира работна група и да предложи промени в Правилника за администрация на прокуратурата. После това трябва да мине и през правна комисия. И някъде в светлото бъдеще - обсъждане в Пленума отново.

Пленумът отложи и въпроса с изслушването на Лада Паунова и самата Даниела Талева. Всички кадровици се обединиха, че това е напълно наложително.