Началникът на щаба на въоръжените сили на Израел генерал-лейтенант Херци Халеви съобщи, че войските вече действат в град Газа и го обграждат от няколко посоки.

"Напреднахме в още един важен етап във войната. Силите са в сърцето на северната част на Газа, действат в град Газа, обграждат го и задълбочават наземната офанзива, както и постиженията", казва Халеви в изявление от база на ВВС.

И допълва:

"Силите се сражават в гъста и сложна градска зона, което изисква професионализъм и смелост".

Той съобщи, че войниците участват в близки бойни действия.

"Сухопътните сили са съпроводени от точно разузнаване, с огън от въздуха и морето. Това партньорство прави бойните действия много по-ефективни", продължава Халеви.

И допълва:

"Нашите воини, които се сражават в близки квартали срещу жесток враг, имат огромно предимство: Във вените им тече другарство и боен дух. Духът на израелското общество и справедливостта на нашата кауза ни съпътстват през цялото време."

Халеви казва, че тази война има "болезнена и трудна цена", като досега в сухопътната операция са загинали 18 войници.

"Във войната загубихме най-добрите от нашите синове, прегръщаме техните семейства... ще продължим да побеждаваме", заяви генералът.

Той допълни, че армията на Израел има "задължението" да върне у дома всички заложници, държани от Хамас и други терористични групировки в ивицата Газа.