Отива ли си д-р Константин Тренчев от "Подкрепа"? Днес от словото му при откриването на 9-ия конгрес на синдиката това не стана ясно. Ще трябва вероятно да изчакаме до вторник, когато според програмата на конгреса, ще се избира новото ръководството. Преди дни Тренчев вече заяви решимостта си да предаде председателския пост, на който е от създаването на "Подкрепа". Този сценарий обаче вече е разиграван - разочарованият и уморен синдикален лидер заявява, че ще си тръгва, но под натиска на любовта на профсъюзните структури се завръща. Днешното откриване на конгреса съвпада - както обикновено с рождения ден на Тренчев. Той празнува 60-годишнината си и уверенията, че не иска повече да бъде начело на "Подкрепа" звучат по-убедително. В словото си синдикалният бос отново заложи на минорните нотки. 

"България е в състояние на победена страна след дълга и унищожителна война, загубила милиони от своето население, с драстично намален трудов и икономически потенциал, без обща кауза и потъпкан национален дух", каза Тренчев „Минималните работни заплати са по-ниски от тези в страни от Третия свят. Милион и половина пенсионери и половин милион инвалиди живеят в глад, лишения и тотална мизерия. Около 70% от домакинствата не разполагат с доходи за нормална издръжка. За последните шест години над 3000 лекари са напуснали страната", изброи той, като констатира, че спрямо българският народ се извършва геноцид.

Едно от най-страшните неща в съвременното общество са рухналите надежди за мир и свят без войни, твърди още той. По думите му конфликтът в Сирия, Ирак, Либия и Авганистан не са обикновени размирици, а събития, които, ако не намерят решение, ще разпалят етнически и религиозни войни на европейска територия. Междувременно в глобален план се извършва неолиберална революция, която унищожава устоите на капитализма, националната държава, масовото образование, всеобщото здравеопазване, свободния пазар и свободното предприемачество. В Европа пък се зараждат нови леви и десни партии, което ясно показва, че сегашните управленски модели не са успешни.

 

Тренчев="Подкрепа"

 

Неслучайно конгресът по традиция е на рождения ден на лидера. Всъщност "Тренчев" и Подкрепа отдавна са се превърнали в синоними. Патоанатомът изобретател 26 години вече е начело на синдиката. Сега декларира разочарование от политиката, от политиците, от елита...И желание да се отдаде на изобретенията си. Които имат успехи.

Синдикатът - десният синдикат - обаче отдавна не е това, което беше в първите години след 10 ноември. Острие на промяната, символ на радикалност - даже понякога прекалена, Подкрепа отдавна не е нищо подобно. Добре вплетена в интересите на управляващата и в логиката на българския политически живот структура, която се сеща да защитава синдикални интереси основно по синекурни причини.

Според много оценки "Подкрепа", за съжаление, се превърна в част от статуквото, същото онова, от което сега се чувства разочарован някогашният дисидент Тренчев.

Той основава профсъюза още преди 10 ноември 1989 г. и за дързостта си прекарва няколко месеца в затвора. На първите митинги след 10 ноември е един от лидерите на опозицията с най-крайни антикомунистически изказвания и декларации.
"Подкрепа" е част от първото СДС, излиза от там обаче през 1992 г."Изтеглих Подкрепа от СДС през 1992 г., защото иначе щеше да потъне", обяснява по-късно Тренчев.

Известни са и конфликтите му с компромисния Желю Желев, за когото тези дни отчете, че е бил един от малкото почтени политици на прехода.  Не така ласково се отнася и днес към Иван Костов. Той е по думите на Тренчев "сатана, зъл човек".

"Ако аз бях организирал подпалването на Партийния дом, със сигурност нямаше да има след това сграда", така Тренчев отхвърля едно от големите обвинения към него лично и към ръководения от него синдикат.
Известна склонност към екстремизъм не му е чужда. На Тренчев принадлежи една от поредните екстравагантни идеи въоръжени групи да се създадат за самозащита от ромски набези.

"Никога не съм желал да бъда началник", твърди в последните години неизменният лидер на КТ "Подкрепа". За наследник сега посочва Димитър Манолов, негова дясна ръка от средата на 90-те години на миналия век.

На 60-годишния си рожден ден Тренчев твърди, че иска да сложи край на публичната си кариера, да се оттегли в по-тихи занимания.

"Губя вяра в човешкия род. Целият ни преход е добре подготвен сценарий. Причината е в народопсихологията. Силите не ми стигат, не са неизчерпаеми. Познавам повечето играчи, знам всеки откъде е изпълзял. Това е антиселектирана среда, букет от най-неморалните и подлите хора", обясни той в серия от интервюта.

Синдикатът обаче се оказва добра инвестиция, по-добра отколкото създаването и управляването на партия. Тренчев остава последният от лицата на първата вълна на прехода, който все още е на властова позиция. 

"За 26 години се наложи да напиша 9 отчетни доклада. Едно беше характерно в тях - посочваха се проблемите, причините, мечтите и надеждите. Това, което най-много ме впечатли и това, от което най-много ме заболя, е как оптимизмът, надеждите и мечтите намаляваха с всеки следващ доклад", сподели разочарованието си д-р Тренчев.

Подчерта обаче, че за 26-те години преход "Подкрепа" е една от малкото организации, които са оцелели, запазвайки своята цялост.

Умора или поза?

Словото на Тренчев днес беше комбинация от силна носталгия, от критики на модерния свят- "съчетаваме невероятната технологична революция с чудовищна морално-нравствена деградация" и геополитически коментари с негативни оценки спрямо неолиберализма.

Накрая заключи с цитат от Джордж Карлин: "Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни".

Уморен ли е днес. Или е поза?

Вероятно във вторник ще отчетем поредната затворена страница на прехода. Поне на личностно ниво. 

В тридневния конгрес на синдиката ще участват над 900 делегати, както и официални гости от страната и чужбина. В понеделник ще бъдат гласувани промени в устава, както и стратегия за новото развитие на "Подкрепа" през следващите четири години. Във вторник се очаква да бъде избрано и новото ръководство. Дни преди конгреса д-р Тренчев категорично обяви, че ще се оттегли от поста и ще предаде щафетата на сегашния си заместник Димитър Манолов.

Цялото слово но д-р Константин Тренчев можете да прочетете ТУК.