Водачът в световната ранглиста и рекордьор по титли от Големия шлем Новак Джокович сломи Григор Димитров на финала на турнира от Мастърс 1000 в Париж - 6:4, 6:3.

За най-добрия ни тенисист това бе последен мач в добрата за него 2023 г. Той се разплака след края - нещо, което не сме виждали да прави, не и след поражение. Джокович отиде при него и го прегърна. А публиката в залата го окуражи с бурни аплодисменти. В понеделник той ще е 14-и в световната ранглиста и ако остане до 16-ото място за "Аустрелиън оупън", това ще означава, че ще е поставен. 

Докато сърбинът триумфира за седми път в зала "Берси", макар и да не показа най-добрия си тенис. Той ще замине за финалите на ATP в Торино в отлично настроение. Ноле взе 40-а Мастърс титла - той е №1 в тази категория. Приближава се до още едно върхово постижение - ATP титли, номер 1 все още е Джими Конърс със 109, следва Роджър Федерер - 103.

Днес Григор изигра единствения си слаб мач във френската столица, но за жалост това стана точно на финала и точно срещу най-успешния в историята на мъжкия тенис. Той не успя да "отпусне ръката си" до самия край, беше скован и напрегнат, а оттам дойде и неувереността срещу Джокович.

Двубоят вървеше равностойно в първия сет до 3:3. В често ключовия седми гейм фаворитът проби, след което затвърди, а не след дълго поведе в общия резултат.

По аналогичен начин вървеше и втория сет. Тогава Жокера направи брейк за 3:2. Димитров опита да отвърне, ала не му спореше, той направи страшно много непредизвикани грешки, не му се получаваше почти нищо, най-вече бекхендът.

Новак направи още един пробив в самия край, след като Димитров прати топката в аут. Джокович показа колебания срещу Андрей Рубльов, но днес не беше притиснат достатъчно.

Григор Димитров изпраща най-успешната си година след 2017-а, в която достигна до третото място в световната ранглиста. Той достигна до два финала - в Женева и Париж, като загуби и двата, но остави добра основа за следващия сезон.

Записа паметни победи срещу топ играчи от десетката и близо до нея, като Карлос Алкарас, Даниил Медведев, Холгер Руне, Стефанос Циципас, Тейлър Фриц, Хуберт Хуркач, Карен Хачанов...

Джокович към Димитров: Извинявай за този развой 

"Извинявай за развитието на този  мач. От собствен опит знам, че не е лесно да губиш финали, така шампионът се обърна към един от своите приятели в тура. - Тази седмица обаче ти игра по един от най-добрите начини, които някога си показвал. За мен е удоволствие да споделям корта с теб. Да знаеш, че ние вече сме "следващата генерация" или както там се нарича."

Терминът "следваща генерация" (Next Gen) се използва за най-обещаващите млади играчи.

"Благодаря и на екипа си. Имаше три мача преди този, които спокойно можеше да загубя. Вие свършихте много работа извън корта, така че тази победа е толкова ваша, колкото и моя, продължи Джокович. - Искам да благодаря и на децата, които подават топките - вие сте най-добрите на света.

Благодаря и на публиката. През всички години, в които играя тук, атмосферата винаги е невероятна. Благодаря ви, че подкрепяте тениса. Очевидно е, че Париж има традиции в тениса и моите отношения с вас са специални. Благодаря за енергията, която създавате. Довиждане и до следващата година."

Григор: Последните три месеца бяха като влакче на ужасите за мен

"Благодаря за подкрепата на публиката. Последните три месеца бяха влакче на ужасите за мен. Достигането до финала значи повече за мен, отколкото предполагате. Тази зала е много специална за тениса и за нас е чест да играем тук", каза Григор Димитров. 

"Нямам думи, с които да опиша Новак. Поздравявам го, както и целия му екип. Както и моят екип - забавлявахме се тази седмица, нали, момчета!? Тази година беше невероятно пътешествие за мен и съм доволен, че завършвам положително. Трудно ми е да намеря думи, с които да изразя благодарността си към всички", завърши Димитров.