След избори класическият въпрос е кой печели и кой губи? При вота за нови кметове тази година №1 остава ГЕРБ с най-много  спечелени големи областни центрове, но същевременно това е и най-губещата партия.

За първи път след 2005 г. , т.е. 18 години по-късно, София, в която живее около една трета от населението на страната, вече има кмет, който не е от ГЕРБ. Това стана почти ясно още на първи тур. На втори с малко над 4000 гласа столицата печели ПП-ДБ.

ГЕРБ губи изборите в още областни центрове. И то в някои знакови места. В третия по големина град Варна Иван Портних слиза от власт след три мандата и силно неодобрение сред съгражданите си. ГЕРБ губи още в Благоевград, Ловеч, Шумен, Силистра, Кюстендил. Не успя и в Пазарджик, където подкрепи своя предишен съперник на местните избори, когото не можеше тогава да детронира - Тодор Попов. Спечели Плевен със свой кандидат, а в Перник застана зад издигнатия от местна коалиция Станислав Владимиров. 

ПП-ДБ проби на някои места, където чак толкова не очакваше, но "на магия" спечели в столицата, където се смяташе, че победата ѝ е в кърпа вързана.

ГЕРБ

На първи тур партията спечели Бургас, Монтана, Перник, Търговище, Враца, Стара Загора. Към сметките с известна условност може да се прибави и старият кмет на Ямбол Валентин Ревански, който и на тази избори се яви от "Пряка демокрация", но беше подкрепен от ГЕРБ.

На втори тур при Бойко Борисов отидоха още Пловдив, Габрово, Плевен, Смолян, Сливен, Велико Търново, Хасково.

Това означава, че взема общо 14 областни центрове, по-точно 13 плюс 1 (Ямбол).

ДПС 

Както обикновено, Движението има сигурен, но един кмет, още на първи тур - в Кърджали. 

"Продължаваме промяната - Демократична България"

Коалицията проби в София (едва), Варна, Пазарджик (който не беше в първоначалните заявки, но където кандидидатът Петър Куленски успя на втори тур да обедини всички срещу Тодор Попов), Благоевград.

БСП

Партията си запазва Русе, Разград (макар и с нов кмет), печели Шумен (на втори тур с помощта на ПП-ДБ). (В изборната нощ соцлидерката Корнелия Нинова преброи като победа на БСП и Силистра - където кмет става Александър Сабанов.)

Т.е. БСП печели три града и още един с доста други партии.

ИТН /"Български възход"

Коалицията на ИТН и "Български възход" печели Ловеч (където имаше напрежение в ГЕРБ след като беше издигнат нов кандидат за кмет).

Други

В графа "други" е Видин, където досегашният кмет Цветан Ценков спечели нов мандат, издигнат от коалиция СДС-"Новото време" (тук СДС беше срещу големия брат в коалицията - ГЕРБ).

Кюстендил има нов кмет - Огнян Атанасов от "Партия на Зелените", който спечели с подкрепата на ПП-ДБ, БСП и др. на втори тур на изборите.

Добрич - отново кмет е Йордан Йорданов, излъчен от местната коалиция на ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН и ВМРО-БНД).

В тази графа е и Силистра със Сабанов, който се кандидатира като независим, в инициативния му комитет имаше представители на БСП, Левицата, ИТН и др. На втори тур получи подкрепата и на соцпартията, и на Левицата, и на ПП-ДБ, по формулата от други места - "всички срещу ГЕРБ".

Как беше през 2019 година

Равносметката от двата тура е 17 областни града, спечелени от кандидати на ГЕРБ или от такива, подкрепени от най-голямата управляваща партия. На втория тур за избор на кмет ГЕРБ се пребори за 9 областни града – София, Пловдив, Варна, Шумен, Ловеч, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище. Още 8 града ГЕРБ бе взела на първия тур – Бургас, Велико Търново, Враца, Стара Загора, Габрово, Кюстендил (в коалиция), Монтана (в коалиция) и Хасково. В Шумен и Ловеч управляващата партия спечели буквално на фотофиниш.

През 2015 г. ГЕРБ успя да вземе 22 областни центъра.

Кандидати, издигнати от БСП или подкрепени от социалистите в инициативни комитети и местни коалиции, спечелиха на балотажа 4 областни града – Благоевград (с подкрепа), Русе (местна коалиция), Перник и Разград. Левицата няма победи още на първия тур. Но пък резултатът й тогава по същество представляваше „отлепване от дъното“, след като през 2015 г. не успя да спечели кметско място в нито един областен град.

ДПС традиционно взе Кърджали.

Видин, Добрич, Пазарджик, Плевен и Ямбол пък бяха спечелени на втория тур от кандидати, неподкрепени или издигнати от някоя от големите партии в национален мащаб. В Плевен и Добрич спечелиха десни кандидати - представители в миналото на партии от състава на Реформаторския блок.