„Усилията трябва да са насочени към това да не се стигне до регионална ескалация, международната общност да търси решение и на хуманитарната криза в Газа. За нас е важно, че се срещнахме със семейства на заложници.

Стана ясно, че сред отвлечените от „Хамас“ има двама заложници с български произход.“

Това каза вицепремиерът Мария Габриел след завръщането от Израел, където бяха с министър-председателя Николай Денков.

„Бих искала да кажа, че това е информацията, която можем да споделим. Продължаваме да правим всичко необходимо да се стигне до освобождаването на заложниците. Няма нищо по-благородно от спасяването на човешки живот“, добави тя.

Габриел уточни, че когато има повече информация, която не застрашава живота на заложниците, тя ще бъде обявена.

Малко по-късно самият Денков уточни, че двамата заложници нямат българско гражданство, а само израелско. 

"Те са с български произход, техните баби и дядовци са живели в България, а след това са заминали за Израел“, отбеляза премиерът.

И допълни, че всичко нужно е направено. По принцип в подобни ситуации може да се ползва процедура за бързо даване на гражданство на хора с български произход, която минава през президентската институция.

„Солидарност, благодарност и координация – така бих определила посланията, които днес с премиера Николай Денков предадохме на държавата Израел. Благодарна съм за топлото посрещаме. Изразяваме своята солидарност с Израел и осъждаме терористичните атаки на „Хамас“ и всички да призовем за незабавното освобождаване на заложниците.

България успя да евакуира своите краткосрочно пребиваващи сънародници и 36 граждани и членове на техните семейства бяха в първата група, евакуирани от Ивицата Газа“, посочи тя.

„Повече информация за заложниците няма да изясняваме, тъй като това може да застраши живота им. По тази тема няма да говорим, докато няма разрешение от Израел“, уточни и министър-председателят.

Над 240 са отвлечените от терористичната групировка „Хамас“ хора от Израел, след нападението от 7 октомври. Премиерът Бенямин Нетаняху е категоричен, че прекратяване на огъня няма да има, докато те не бъдат освободени.

„Казваме това както за нашите врагове, така и за нашите приятели. Ще продължаваме, докато не ги победим“, посочи той.

„Държавата Израел и израелският народ имат пълната ни подкрепа, с вас сме“.

Тази позиция изрази по-рано днес премиерът Денков по време на срещите си с Нетаняху и президента Исаак Херцог в рамките на еднодневна визита в Ерусалим.

„Разбираме вашите права да защитите Държавата Израел и народа си. Имате пълното право да се борите срещу терористите, защото това, което направиха, е невъобразимо.

„Хамас“ и цялата му военна и административна структура трябва да бъдат изкоренени, защото в противен случай няма да има траен мир“, каза още премиерът.