БОРЯНА АНТИМОВА

Токио е най-безопасният град в света според годишния доклад на изследователския отдел на сп. The Economist. Традиционно всяка година той съставя рейтинг на най-безопасните градове на земята, оценявайки 50-те главни световни мегаполиси.

Челната тройка на най-безопасни места е в Азия. На второ място след Токио са градът-държава Сингапур и японският Осака.

Така че ако не горите от желание да попаднете в най-криминогенните места в света, това е най-“спокойният” и сигурен списък, на който може да попаднете. 

Индексът на безопасност на The Economist отчита не само равнището на престъпност, а и такива показатели като дигитална безопасност - дали е голяма вероятността да станете жертва на кибер престъпници и мошеници; медицинската безопасноcт - средната продължителност на живот и осигуряването на здравни услуги; инфраструктурна безопасност - качеството на пътищата и броят на жертвите при катастрофи; лична безопасност – равнището на престъпност и работата на полицията.

Всеки град е получил определен брой точки, като максималният брой е 100. Целия доклад на The Economist може да намерите ТУК.

 

Токио - 85,63 точки

 

 

Снимки travelnation.co.uk

Изглежда невероятно, че градът, в който живеят 13,3 милиона и е най-гъстонаселеният в света, се оказва и най-безопасният. Престъпността е с крайно ниски показатели, компютърната безопасност – най-добра в света, а за продължителността на живот да не говорим. Япония като цяло е на първо място в света по брой на столетници. За миналата 2014-а те са 58 820.

Дори повишената опасност от земетресения не може да измести позициите на японската столица. Освен това Токио е лидер и по доходи: по показателя БВП на глава от населението се падат от 30 хиляди до 50 хиляди долара.

 

2. Сингапур - 84,61 точки

 

Градът-държава е лидер по показателя лична безопасност. Престъпността е почти нулева – второ място в света по най-малък процент убийства.

Спазването на законите отчасти е свързано със суровите наказания, в това число за незначителни нарушения. Например за пушене на непозволено място глобата е 1000 долара.

 

3. Осака - 82,36 точки

 

Японският град с население 2,6 милиона е на второ място в света по лична безопасност. По кибер безопасност Осака отстъпва на Токио, но това не разваля общата картина.

 

4. Стокхолм - 80,02 точки

 

Столицата на Швеция, където живеят 909 хиляди души, е единственият неазиатски град, попаднал в челната петорка по показателя лична безопасност.

Стокхолм е с добри показатели и по отношение на кибер безопасността (7-ми) и медицинската безопасност (10-и), за която важно значение има много добре развитата система на здравеопазване в условията на “скандинавски социализъм”.

 

5. Амстердам - 79,19 точки

 

Оказва се, че градът, в който със закон са разрешени марихуаната и проституцията, е сред най-безопасните. В него живеят 820 хиляди души, а заради развитата инфраструктура е един от най-комфортните за живеене в света.

Ниският процент на пътно-транспортни произшествия в холандската столица се дължи не само на културата на шофиране и инфраструктурата, но и на любовта на местните жители към велосипедите.

 

6. Сидни - 78,91 точки

 

Австралийският мегаполис демонстрира добри показатели по развитие на инфраструктурата и личната безопасност, но отстъпва място на лидерите в класацията по здравеопазване и кибер безопасност.

Компютърната престъпност в Австралия като цяло е силно развита – според статистиката жителите на страната най-много от всички в света страдат от интернет мошеници.

 

7. Цюрих - 78,84 точки

 

Най-добрият град по показателите здраве на населението и инфраструктурна безопасност. Медицината и транспортът в Цюрих са едни от най-добрите в света.

А по БВП на глава от населението (50 хиляди долара) си съперничи само със Сингапур.

 

8. Торонто - 78,81 точки

 

Най-големият град в Канада е и най-удобен за живот по равнище на безопасност, развитие на бизнеса и градската среда и по достъпност на живота като цяло.

Наричат го “Северния Холивуд”, защото там често се снимат даже филми, чието действие се развива в САЩ.

 

9. Мелбърн - 78,67 точки

 

В града живеят 4 милиона. По инфарструктурна безопасност е втори в света, по лична – осми. Предвижданата средна продължителност на живота в него е 86 години.

Според рейтинга на градовете, удобни за живеене, Мелбърн е на почетното шесто място.

 

10. Ню Йорк - 78,08 точки

 

Въпреки страховитите холивудски филми, в които Голямата ябълка е вечно атакувана от извънземни, чудовища и стихийни бедствия, този американски мегаполис е в челната десетка. По медицинска безопасност е на второ място в света, а по електронна – на трето.

За последните години Ню Йорк измина дълъг път и бележи голям успех в посока на безопасността. През 1990 г. в града са ставали по 6 убийства дневно, но след това властите и полицията вземат нещата в ръце и успяват да въведат порядък.

София не влиза в първите 50 града по безопасност в света.