Националите за "Купа Дейвис" Янаки Милев и Пьотр Нестеров постигнаха първата победа за България в тазгодишното осмо издание на турнира "София оупън" от ATP 250 с награден фонд 562 815 евро. 

В схемата на двойки участващите с "уайлд кард" Милев и Нестеров детронираха защитаващия титлата си при дуетите в българската столица Давид Вега Ернандес и неговия партньор през този сезон Иниго Сервантес с 6:3, 6:4 за 65 минути. Те се класираха за четвъртфиналите на надпреварата в "Арена София".

29-годишният Вега Ернандес, който е бивш номер 28 в световната ранглиста на двойки, спечели последния си пети трофей при дуетите в тура на ATP именно в София през миналия сезон, но заедно с бразилеца Рафаел Матос.

19-годишният Милев и 20-годишният Нестеров не дадоха нито една възможност за пробив на испанците в днешната среща и заслужено триумфираха. Те започнаха отлично и поведоха с 4:1 по пътя си към успеха в първия сет.

Във втората част българите пробиха в петия гейм, при 5:3 дори пропуснаха два мачбола при подаване на съперниците, но в следващия гейм при собствен сервис стигнаха до престижния успех. 

С  победата Милев и Нестеров си осигуриха по 2610 евро и по 45 точки за световната ранглиста при дуетите.

Снощи Александър Лазаров и Димитър Кузманов отпаднаха на сингъл.

Адриан Манарино постигна победа номер 200 в кариерата си на твърда настилка и е четвъртфиналист на турнира. Поставеният под номер 2 французин  надделя над испанеца Алберт Рамос-Виньолас с 6:4, 6:4 за 104 минути в мача между двамата 35-годишни ветерани.

Унгарецът Фабиан Марожан също се класира за четвъртфиналите. Дебютантът в столицата ни елиминира във втория кръг шампиона в първото издание на турнира през 2016 г. Роберто Баутиста Агут (Испания) с 6:3, 3:6, 7:6(4) след 2:18 часа игра на централния корт.

Вчера Баутиста Агут игра 3 часа и 16 минути във втория най-дълъг двубой в историята на надпреварата и въпреки това днес не бе далеч от обрат.

За място на полуфиналите Марожан ще играе утре срещу поставения под номер 3 и 28-и в световната ранглиста Ян-Ленард Щруф (Германия), който елиминира квалификанта Били Харис (Великобритания) със 7:6(5), 6:4.