Страните членки (Съветът) на ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение тази нощ за бюджета на Общността за 2024 г. Той ще се фокусира върху основните приоритети на Съюза и отразява сложния геополитически контекст в момента.

Общият размер на ангажиментите е на стойност 189 385,4  милиарда евро. Те са правно обвързващи за изразходване по дейности, заложени в 7-годишния бюджет, или Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Плащанията са 142 630,3 милиарда евро. Те покриват разходите, произтичащи от заложените ангажименти през настоящата и предходните години. (Виж сумите по отделните направления ТУК).

Най-много средства са заложени по перо „Кохезия, устойчивост и ценности“ - близо 75 милиарда евро ангажименти и 34 милиарда плащания.

Прави впечатление, че за сигурност и отбрана - дейност, за която все повече висши европейски представители настояват за повече автономност, е на последно място по разходи с 2.3 милиарда евро ангажименти и малко над 2 милиарда плащания.

По настояване на ЕП има съществено увеличение на парите за хуманитарната помощ - с 250 милиона евро, както и на средствата за програмите за научни изследвания „Хоризонт Европа“ (с 85 млн.) и за образователната програма „Еразъм“ (с 60 млн.). (Виж увеличенията по отделни направления ТУК).

Само с 4 милиона евро е увеличен бюджетът на Европейската прокуратура, разследваща измамите именно с бюджета на ЕС. Лаура Кьовеши, която оглавява институцията, постоянно алармира за недостиг на средства.

Споразумението бе постигнато след продължили близо половин година разногласия между европейските институции и намесата на помирителния комитет, който се състои от представители на страните-членки и 27 представители на Европейския парламент, а Комисията играе ролята на „честен посредник“ в опит да сближи позициите им.

Сега ЕП и Съветът имат 14 дни, за да одобрят официално постигнатото споразумение. Очаква се страните-членки да го одобрят на 20 ноември, като за тази цел е необходимо квалифицирано мнозинство.