Твърденията, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни ще бъде уволнен и призивите да се проведат президентски избори през 2024 г., са политически позор.

Това обяви пред "Униан" председателят на Центъра за приложни политически изследвания "Пента" Владимир Фесенко.

"Най-лошото нещо, което се прави днес, е когато на президентските избори кандидатите се посочват, да се настройват един срещу друг. По-специално става дума за Зеленски и Залужни. Напомням, че миналата година руските спецслужби специално проведоха целенасочена информационно-психологическа спецоперация по темата за конфликта между Зеленски и Залужни. Не се получи. Не се получи, въпреки че някои наши опозиционни политици я подкрепиха. Сега ситуацията се повтаря", отбелязва Фесенко.

Той признава, че през последните две седмици е възникнало разминаване в посланията на президента и генерала. По-конкретно - статията на Залужни за The Economist представи сериозни проблеми пред украинската армия във връзка с продължаващата от юни насам контраофанзива.

Фесенко признава, че от гледна точка на дипломацията, е добре да се говори в един глас и мнението на Залужни вероятно е хванало Киев неподготвен. Но политологът изтъква, че във визиите за войната на генерала и президента няма особени разминавания.

"От гледна точка на продължаване на борбата срещу руския агресор няма разлика в позициите на Зеленски и Залужни. А тези, които сега се опитват да им се противопоставят, нанасят щети на държавата и се превръщат в полезни идиоти за Путин".

Фесенко припомня публикация във "Фейсбук" на депутата от "Европейска солидарност" (по-рано "Блок на Петро Порошенко") Владимир Ариев, че Зеленски е заръчал на военния министър Рустем Умеров да уволни Залужни.

"Невъзможно е да се правят такива неща в условия на война – някои хора от екипа на Петро Порошенко вече прекрачиха всякакви "червени линии", защото всъщност се подиграват с руската пропаганда".

Фесенко дава прагматичен довод защо Зеленски не би желал да уволни Залужни.

"Трябва да разберете, че кабинетът на президента също не е глупав. Защо да уволните Залужни? Все пак тогава ще влезе в политиката. И той е единственият възможен конкурент на Зеленски. Не изключвам след края на войната Залужни да влезе в политиката, но сега има други задачи. И тези, които сега го въвличат в политиката или вкарват тази тема в обществото, не действат в интерес на страната".

Политологът обосновава изявлението на Зеленски, в което държавният глава съобщи, че е невъзможно през март 2024 г. да се проведат избори - режимът на военно положение и желанието на украинците изборите да бъдат отложени.

"За политиците и тези, които обслужват кампаниите им, изборите са бизнес. Тук има много желаещи. Например Арестович (Олексий Арестович - бивш съветник на Зеленски) може да иска избори, защото трябва да блесне, а освен това може вече да има донори, които са готови да финансират кампанията му. В партия "Европейска солидарност" има друг проблем - страхуват се е от изборите. В крайна сметка, ако изборите се бяха състояли в близкото бъдеще, Петро Порошенко щеше да ги загуби с много грозен резултат, а Зеленски можеше да спечели още на първия тур. Затова опозиционните кандидати непрекъснато нагнетяват темата за изборите, за да дискредитират самата възможност за провеждането им".

Какво трябва да се случи, за да има избори?

"За съжаление, ако войната се проточи и бъде не само позиционна, ами 2-3 години война с нисък интензитет (т.е. без мащабни военни действия, както беше преди това в Донбас), то при тези условия има шанс да се проведат избори, за да се потвърди и демократичността на нашата държава, и легитимността на обновеното правителство. Общественото мнение също може да се промени, когато украинците поискат подновяване на властта. Съюзниците също могат да насърчат провеждането на избори и това може да се дължи на възникването на необходимостта от започване на мирни преговори (преди това трябва да се потвърди, че правителството, което има легитимен мандат, ще преговаря)".

Според Фесенко темата за изборите е поставена на пауза. По думите му Конституционният съд на Украйна трябва да се произнесе кога, как и при какви условия да се организират избори.

"В условията на война ни трябва не политическо, а законово, конституционно, мирогледно решение".