ЕС все още се стреми да предостави 1 милион снаряда на Украйна, но тази цел може да не бъде изпълнена до края на годината.

Това заяви върховният представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел след Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

На Украйна вече са доставени над 300 000 снаряда от запасите на европейските държави. Сключени са и няколко договора за производство на допълнителни количества. Въпросът за разширяване на европейското производство обаче стои по-дългосрочно, изтъкна Борел. Възможно е ЕС да преразгледа договорите за износ на боеприпаси и да пренасочи част от количествата към Украйна.

Външните министри от страните членки изслушаха украинския си колега Дмитро Кулеба, който ги е информирал за нуждите на страната му.

„Трябва да продължим подкрепата за Украйна“, настоя Жозеп Борел.

И допълни, че на Европейския съвет през декември ще бъдат обсъдени допълнителни предложения в тази насока.

Досега ЕС е обучил 30 000 украински войници, обяви върховният представител. Това прави  с 10 000 повече от предвиденото, каза още Борел.  

Унгария отново обяви, че ще блокира предоставянето на следващия транш от военната помощ за Украйна по Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ), предаде Ройтерс. Предупреждението отправи външният министър Петер Сиярто по видеообръщение от Брюксел. Будапеща ще блокира помощта, докато Киев не даде гаранции, че унгарската банка ОТП и други компании от тази страна няма да се окажат в списъка на международните спонсори на войната. ОТП притежава българската банка ДСК.

Унгария е била изправена пред натиск да подкрепи изплащането на 500 милиона евро, каза Сиярто. Без гаранциите обаче няма да стане, допълни той.

В сряда се очаква да бъде одобрен 12-ият пакет санкции срещу Русия, наложен заради агресията срещу Украйна, съобщи още Борел. Работата по въпроса приключва. Подготвят се забрани за внос от Русия на още стоки, сред които диаманти, действия за прилагане на тавана на цената на руския петрол, както и за борба със заобикалянето на санкциите. Страните членки (Съветът) на ЕС ще дадат насоки за приложението на мерките.

Външните министри обсъдиха и конфликта в Близкия изток. Борел призова за повишаване на броя на пропусканите в Газа камиони с хуманитарна помощ. Предложението помощта да се осигурява по море през Кипър засега изглежда неподходящо, защото в Газа няма пристанище. Според дипломат номер 1 на ЕС засега хуманитарните доставки покриват едва 10 процента от нуждите на Газа. Затова е необходимо разкриването на допълнителни контролно-пропускателни пунктове.

„Трябва да построим държава на палестинците, да мислим за утрешния ден“, обобщи Борел.

Той бе категоричен, че трябва да има единна палестинска власт, територията на Газа да не се прекроява и да не се допуска трайно военно израелско присъствие в ивицата. Арабските държави трябва да участват не само финансово, но и политически при обособяването на палестинската държава.