Отборът на Кот Д`Ивоар за втори път в историята си стана шампион на Африка, след като победи Гана на финала в Бата, Екваториална Гвинея, с 9:8 след дузпи. В редовното време и продълженията двата най-силни отбора на шампионата тази година не си отбелязаха голове, но въпреки това предложиха вълнуваща битка.

Съперниците пропуснаха отлични положения, особено Кот Д`Ивоар в края на сблъсъка. Имаше също така грубости и разправии, а ако съдията бе по-стриктен, противниците нямаше да завършат срещата с по 11 играчи.

В крайна сметка се стигна до дузпи - честа практика в турнира за Купата на африканските нации. И двата тима имаха нужда от по 11 изпълнители, за да определят победителя. "Рулетката" почна отчайващо за "слоновете", които пропуснаха при първите си два опита. Нещата обаче бързо се обърнаха и след петте изпълнения се стигна до ново равенство.

Наред бяха двамата вратари. Стражът на Кот Д`Ивоар Бубакар Бари отрази удара на колегата си Брима Разак, след което сам реализира от 11-те метра и по този начин донесе титлата на своя тим, втора в историята. Любопитно е, че и първата бе постигната след победа с дузпи срещу Гана - през 1992 г. А "черните звезди" отново останаха без купа.

Прокобата на дузпите отново застигна техния треньор - израелецът Аврам Грант. Като наставник на "Челси" той е губил по този начин два финала - срещу "Тотнъм" с Димитър Бербатов за Купата на Лигата на Англия, и от "Манчестър Юнайтед" в Шампионската лига.