Войната в Донбас ще продължи, докато Украйна не седне на масата за преговори със сепаратистите.

Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за авторитетния египетски вестник "Ал Ахрам", предаде агенция УНИАН.

"Очевидно е, че кризата ще продължава дотогава, докато самите украинци не се договорят помежду си. Докато не бъде приключено с разгула на радикализма и национализма и обществото не се консолидира около позитивните ценности и истинските интереси на Украйна. За това е необходимо властите в Киев да чуят своя народ. Да намерят общ език и да се договорят с всички политически сили и региони в страната. Да изработят такава формула за конституционно уктройство на държавата, при която за всички граждани би било безопасно и комфортно да се живее и човешките права изцяло да се спазват", казва Путин.

Москва била за установяване на устойчиви преки контакти на Киев с Донецк и Луганск и щяла да съдейства за това.

Путин изтъква, че Русия е твърдо за всеобхватно мирно разрешаване на конфликта в Донбас въз основа на Минските споразумения. Според президента тези договорености били постигнати в голяма степен благодарение на Москва.

УНИАН обаче припомня, че Русия не изпълнява споразуменията, тъй като не е затворила границата и не е изтеглила войските си от Украйна и продължава да доставя оръжие на сепаратистите в Донбас.

Днес президентът Путин е на официално посещение в Египет, а за сряда е насрочен разговор между Меркел, Оланд, Путин и Порошенко за изработването на пътна карта за излизане по мирен път от кризата в Украйна.