"България в Евразийския съюз". Това бе един от лозунгите, издигнат тази вечер от поддръжници на Русия. Те свикаха шествие в подкрепа на политиката й пред руското посолство в София. Поводът бяха събитията в Украйна. Там дойдоха 200 души, макар че близо 1200 бяха снаписали във фейсбук, че ще дойдат на проявата.

Освен българи в групата имаше и представители на сирйската диаспора у нас, явно подкрепящи Русия и режима на Башар Асад. Развяваха се знамена на България, Русия, Сирия и дори на СССР. Сред поддръжниците на Русия имаше младежи от футболни агикти.

Три пъти по-малобройна бе групата на другия тротоар. Това бяха българи и украинци, подкрепяши евроинтеграцията на Украйна. Те бяха опънали голям транспарант с надпис "Канит" на латиница. Той бе по повод 74-ата годишнина от разстрела на над 20 000 поляци, извършен в Катинската гора в СССР.

И двете групи бяха оградени от полицейски кордони и физически бе невъзможно между тях да се осъществи контакт. Всъщност май никой и не искаше да се стигне до сбиване.

"Русия спира ционистко-масонския режим", гласеше друг от плакатите, издигнат от промосковските демонстранти. "Марш в Катин!", скандираха по едно време те по адрес на поддръжниците на Украйна. "Шести флот за вас!", отговориха подкрепящите евроинтеграцията. Те визираха разположения в Средиземно море боен флот на САЩ.

Текст Момчил Инджов

Снимки Николай Николов