"Задминахте и Борисов."

С тези думи лидерката на БСП Корнелия Нинова се обърна към управляващите с критиката, че се готвят да раздават пари от бюджета само на "наши" кметове. Нинова взе повод от писмо, получено вчера от кметовете, в което от финансовото министерство искат в най-кратки срокове описание на приоритетните за общините проекти. Мнозина градоначалници обаче нямали тази готовност, твърди тя. Което по думите й означава, че в бюджет '24 пари за тях няма да има. Ето защо и социалистите поискаха спешно изслушване на финансовия министър Асен Василев. Но получиха такова едва в петък - и то след приемането на данъчните закони - част от бюджетната процедура.

Нинова показа шаблонното писмо от парламентарната трибуна.

"Вчера от Министерството на финансите е изпратено писмо до всички кметове: "Във връзка с разработване на проектобюджета за 2024 г. е необходимо да попълните и изпратите в Министерство на финансите формуляр за финансиране на капиталови разходи на приоритетен обект от техническа инфраструктура, публична общинска собственост, сгради, съоръжения и са изредени пътища, улици, реконструкция, изграждане на ВИК системни и съоръжения, основен ремонт на сгради, детски градини", цитира Нинова, цитирана от БТА.

По думите ѝ това писмо е изпратено вчера на обяд в 12:30 часа.

"Един час по-късно някой си чиновник от МФ изпраща второ писмо на кметовете: Писмото, което получихте, все още няма наш изходящ номер, не се знае дали в рамките на днешния ден ще бъде подписано от министъра на финансите и изведено, така че изпращайте готовите си форми на мейла, а придружителното писмо впоследствие", продължи Нинова.

По думите й обаче има кметове, които не могат да си направят още екипите, не са избрани председатели на общински съвети.

"Който си е предал проектите вчера до вечерта, ще бъде включен в бюджета и ще бъде финансирана неговата община. Който не ги е предал – край,  коментира Нинова. Хайде да видим колко кметове и кои са ги предали. Искате ли да се обзаложа, че са ги предали само кметове на ГЕРБ и ДПС, които са чакали този инструктаж, готови с документите, и са изприпкали в МФ", посочи лидерката на БСП.

И отправи нещо като апел: "Обръщам се към ПП и ДБ - Кирил Петков, Христо Иванов, някога, когато работехме заедно, ние започнахме да се борим с този модел на финансиране и кражби през общините, защото това е кражба от всеки български гражданин, каза Нинова. Продадохте енергията на протеста от 2020 г., сега продавате и кметовете си, каза Нинова. Тя попита дали Васил Терзиев, както и кметовете им в Благоевград и Варна, са готови с проектите си."

Припомняме, че кабинетът готви специален фонд за финансиране на общиннски проекти, които са вече изготвени - т.е. в напреднала фаза.

В хода на предизборната кампания, а и след това, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ултиматум за подкрепа за кабинета - да се разпишат приоритетните за него проекти "поименно" в бюджета.