СИМОНА РУСЕВА

“Още не съм решил дали САЩ трябва да доставят на Украйна смъртоносни оръжия. Ние обаче сме длъжни да направим така, че на Русия да ѝ излезе скъпо, ако дипломацията се провали. В такъв случай съм натоварил екипа си да обсъди всички възможни опции”, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Той и германският канцлер Ангела Меркел дадоха тази вечер (б.р., българско време) пресконференция след продължителен разговор в Белия дом по парещи теми. Основата е била търсенето на решение на конфликта в Украйна.

Преди срещата Обама-Меркел стана ясно, че Вашингтон е готов да предостави оръжия за Украйна за $3 милиарда. След разговора на президент и канцлер такава опция не е актуална, засега.

Меркел отново изрази позицията си, че конфликтът в Украйна не може да има военно решение. Този път обаче тя даде да се разбере, че търпението ѝ е на изчерпване: "Ако стане ясно, че не е възможен успех, то тогава Европейският съюз и САЩ ще бъдат принудени да търсят решения за ответна реакция", заяви Меркел. Това обаче не означавало подобно решение да е военно. Канцлерът намекна за по-сурови санкции спрямо Русия.

"Ние, Европа и САЩ, се застъпваме за едни и същи принципи. Ако се откажем да защитаваме териториалната цялост на една европейска държава, това би означавало, че дезертираме от мирния ред в Европа. Това е най-важното ни послание към Русия", изрече Меркел.

Обама обрисува далеч по-мрачна картина:

"Русия и сепаратистите прегазиха всички параграфи на Споразумението от Минск. В Украйна бяха изпратени още повече оръжия и артилерия. Завземат се все по-големи територии. Това са факти. Всичко това обаче сплотява партньорите от Европа и САЩ."

Президентът добави: "Ние не искаме провал за Русия. Желанието ни е Русия да е една силна, благоденстваща и богата държава."

"Ако насрочените за сряда преговори в Минск се провалят, ще последва категоричен отговор", предупреди Обама.

Президентите на Франция, Русия и Украйна Оланд, Путин и Порошенко и германският канцлер Меркел се договориха в телефонна конференция в неделя да се срещнат в беларуската столица в сряда.

По повод тази среща Меркел заяви днес във Вашингтон:

"Сега сме призвани да търсим решения на конфликта в Украйна. Тук не става въпрос да влезем в ролята на посредници, а на действащи лица в интерес на европейския мирен ред."

Според Меркел обаче успехът бил всичко друго, но не и гарантиран. Все пак трябвало да се гледа напред. Когато професията ти е политик, това означавало да се търсят решения и да се стига до конкретни резултати.

По повод враждуващите в момента Украйна и Русия тя припомни миналото, когато САЩ и нацистка Германия са били врагове. Впоследствие обаче нова Германия и Щатите са се превърнали в приятели, каквито са и сега.

"Без САЩ мирът в Европа преди 70 години нямаше да е възможен, нито обединението на Германия преди 25 години", изрече Меркел.