Изключително затруднено е движението през прохода Петрохан, който свързва София с Берковица, Монтана и т.н. Има множество закъсали автомобили, предава репортер на БТА.

Шофьорите си помагат, за да успеят да излязат от снежните преспи. Пътната настилка е заледена, водачите се движат с бавна скорост и повишено внимание.

По-рано днес директорът на Областното пътно управление в Монтана Володя Вълов заяви за БТА, че около 30 машини цяла нощ и сутринта са разчиствали пътищата в региона и не е допуснато затваряне на шосето през прохода Петрохан.

В момента също няма затворени пътища и всички са проходими при зимни условия, уточни Вълов.

Според Нова тв на мястото са се ударили снегорин и лек автомобил.

Червеният код за опасно време остава в шест области на България. Дъждът, който вали над по-голямата част от страната, преминава в сняг. В отделни части са възможни и снежни виелици. Предупреждението на полицията е да не предприемате пътуване, ако спешно не ви се налага.

В Монтанско 5-сантиметровата снежна покривка предизвика задръстване от тирове на околовръстния път на града в посока „Дунав мост 2”. На международния път Е-79 край село Долна Вереница има километрична опашка от тежкотоварни автомобили.

„Цяла седмица се говори за снегове и днес на пътищата няма никого. Първо минавам да видя дали пътищата са почистени, а след това да изкарам камиона си. На какво прилича това? Това за мен е загубена работа. Смятам, че това не е държава”, коментира шофьор на тежкотоварен автомобил пред медията.

„Получи се тапа от неподготвени шофьори на тежкотоварни автомобили. Спряхме движението, за да може пътят да бъде почистен”, обяснява обаче директорът на ОПУ-Монтана Володя Вълов.

София

Общо 171 снегорина, както и 11 аварийни екипа на общината, са в готовност да реагират в София. Във връзка с обстановката столичният кмет Васил Терзиев е провел среща с фирмите, които почистват столицата.

„В момента по-интензивен е снеговалежът в планинските райони - „Овча купел”, „Панчарево” и „Витоша”. Проверени са всички фирми - те разполагат със 171 снегорина за урбанизираната територия и 56 снегорина за общинските пътища”, обясни Николай Неделков от Столичния инспекторат.

Определени са предварително 56 точки на територията на столицата, на които снегорините да бъдат разположени за по-бърза реакция.