Иранските дронове се доказаха като едно от най-силните оръжия в арсенала на Русия още през октомври и ноември 2022 г. Евтините, трудно уловими безпилотни самолети поставяха под огромно напрежение украинските защитници. По-голямата част от дроновете са сваляни преди да поразят своите цели, но дори и тогава те изпълняват важна роля - изчерпват запасите от ракети за ПВО, които в някои случаи са десетки пъти по-скъпи от "камикадзетата". 

Преди година престъпната задруга между Русия и Иран бе потайна. Официални представители и на двете страни определяха безбройните доказателства, че руската армия използва ирански дронове като западна пропаганда. 

Днес Путин и Раиси не само не си губят времето в отрицания - Русия развива своя капацитет да произвежда въпросните безпилотни самолети. Москва не успя да нанесе фатален удар върху критичната инфраструктура на Украйна през миналата зима, но повишеното количество дронове могат да променят баланса на силите и да извадят войната от патовото състояние, в което се намира. Това със сигурност би вдъхнало повече кураж в лагера на "гълъбите" сред западните правителства, които с досада гледат на опитите на украинците да отвоюват отнетите им територии. 

Русия вече си показа картите - във вечерта на 24 срещу 25 ноември срещу Киев бяха изпратени рекордните за един ден от началото на инвазията 75 дрона. По данни на украинските отбранителни сили 74 от тях са били свалени.

Но зимата е дълга, а дроновете скоро няма да бъдат изчерпани. Можем ли да кажем същото за търпението на западните партньори?  

"Рашисти на седмицата"

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава телевизионния водещ Тигран Кеосаян. Журналистът, най-известен с това, че е съпруг на главната редакторка на RT Маргарита Симонян, заплаши Финландия с инвазия.

"Влизането в НАТО изглежда е завъртяло главите на пламенните финландци. Драги финландци, първо ни забранихте да влизаме в страната ви с автомобили. Сега - с велосипеди. Не ни оставяте избор", обяви той, а на екрана се появи танк с матрьошка.

Кеосаян се шегува, "сребърният медалист" Владимир Соловьов хич не си поплюва. Журналистът призовава Русия да проведе "специалната военна операция" в... Португалия.

"Аз, между другото, бих включил "Лисабонската народна република" в състава на съюзната държава...", посочи Соловьов, а когато бе притиснат от логичния въпрос "за какво ни трябва Португалия", спокойно обясни. "При хубаво време, ако се вгледате внимателно, можете да видите Статуята на свободата".

"Златото" принадлежи на губернаторката на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова. Според нея Путин е способен и сам да управлява Русия, без помощта на ръководители на местно ниво. За какво са му, като има ChatGPT?

"Трябват ни по-малко чиновници. Имаме си президент, той е достатъчен. Нека останалите вършат други неща. Именно тук мисля, че технологиите могат да са ни от помощ. За да влязат губернаторите в тези мрежи, невронни мрежи. Защо не? Шегата настрана, това е посоката, в която трябва да се развиваме и да освободим хората от вземането на решения и обслужването".