„Земята не ни принадлежи, ние принадлежим на Земята”.

Това заяви британският крал Чарлз Трети на срещата на върха за климата в Дубай. Той коментира, че всички същества и всички, които поддържат живота, са свързани във една велика природна система.

„Това е възможност, която не може да се пропусне - посрещнете я с чувство за спешност, за да запазим жива общата си надежда. Мога само да ви призова да я посрещнете с амбиция, въображение и истинско усещане за извънредната ситуация, пред която сме изправени“, посочи кралят.

През 2050 г. нашите внуци няма да питат какво сме казали - те ще живеят с последствията от това, което сме направили и от това, което не сме. Ако действаме заедно, за да защитим скъпоценната си планета, ще постигнем благосъстоянието на всички“, заяви Чарлз.

„Ние провеждаме огромен, плашещ експеримент – променяме всички екологични условия наведнъж, с темпове, които далеч надхвърлят способността на природата да се справи. Колко опасни можем да бъдем за нашия свят?“, попита кралят.

Той допълни, че справянето с изменението на климата е „работа за всички нас“.

„Опасностите от изменението на климата вече не са далечни рискове. Общности по целия свят в момента не са в състояние да издържат на повтарящи се шокове“, посочи монархът.

Той припомни, че природните бедствия са засегнали уязвими островни нации и много части на Индия, Бангладеш и Пакистан преживяват безпрецедентни наводнения. Чарлз подчерта, че сега „рекордите се чупят толкова често“.

Кралят припомни, че е прекарал „голяма част от живота си, опитвайки се да предупреди за екзистенциалните заплахи, пред които сме изправени поради глобалното затопляне, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Въпреки това десетилетия по-късно има 30% повече CO2 в атмосферата и над 40% повече метан.

„Беше постигнат важен напредък, но много ме тревожи, че оставаме толкова далеч от пътя“, подчерта Чарлз, цитиран от бТВ.

Той постави поредица от въпроси, които според него биха могли да поставят цели на срещата на върха тази година.

Кралят попита как могат организациите – публични, частни, филантропски, благотворителни – да бъдат „укрепени“ в кризата, пред която е изправен светът. Според него "финансовите потоци" са от решаващо значение за устойчивото бъдеще. Той посочи, че жизненоважните иновации се ускоряват и зелените алтернативи - като възобновяемата енергия, се внедряват във всички индустрии. Според него за всеки изкуствен източник на емисии на парникови газове има алтернативи или смекчаващи мерки, които могат да бъдат въведени.

В края на речта си крал Чарлз попита как планетата може да създаде „нова амбициозна визия“ за следващите 100 години.

Ще се повтори ли успехът на срещата от Париж?

Той бе единственият държавен глава, удостоен с честта да се обърне към 167-те световни лидери на COP28 от подиума.

Бъкингамският дворец подчертава, че това е рядка чест и че самият Чарлз Трети за втори път говори на една от големите срещи за климата. Кралят припомни на забележителната COP21 в Париж през 2015 г. - първия път, в който всички нации по света се съгласиха, че трябва заедно да се справят с климатичните промени. ОАЕ обещаха, че настоящата конференция ще бъде също толкова преобразяваща.

„Преди осем години бях изключително трогнат, когато ме поканиха да говоря на откриването на COP21 в Париж. Срещата завърши с Парижкото споразумение. Моля се с цялото си сърце COP28 да бъде друга критична повратна точка към истински трансформационни действия във време, в което има тревожни повратни точки“, заяви кралят.

Общото между Непал и Антарктида

„Съдбата на човечеството виси на косъм. Нека тази конференция се превърне в нова надежда за бъдещето. Жизнените показатели на планетата се влошават“, заяви на свой ред генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той коментира, че възобновяемата енергия никога не е била по-евтина и призова световните икономики да преминат към нея.

„Само преди дни бях на топящия се лед на Антарктида. Неотдавна бях сред топящите се ледници на Непал. Тези две места са далече едно от друго, но кризата ги обединява“, коментира Гутериш.

Холограмата на един починал шейх

Откриването на COP28 беше различно. След встъпителната реч на президента на Обединените арабски емирства  - Мохамед Бин Зайед, неговият баща и първият президент на нацията на ОАЕ - шейх Зайед бин Нахаян се появи на сцената, за да произнесе обръщение.

Организаторите са използвали 3D холограмна технология, за да съживят покойния шейх – баща и основател на ОАЕ. Това не е първият път, когато емирстват използват холограма, за да прожектират шейх Зайед бин Нахаян.

През 2018 г. екип от компютърни графични художници и 3D експерти прекара 400 часа в проучване на образователни речи, направени от покойния шейх Зайед, за да направят четириминутно видео, което беше излъчено на събитие. То възпроизвеждаше жестовете на ръцете и движенията на главата му.

Нужни са 30 милиарда долара

На откриването на срещата за климата президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян каза, че са необходими 30 милиарда долара, за да се преодолее зеещата финансова празнина в областта на климата. Според него тази сума би стимулирала набирането на около 250 милиарда долара до 2030 г.

Вчера беше създаден фонд за загуби и щети, който да помогне на бедните нации да се справят с въздействието на изменението на климата.

Колко световни лидери са се ангажирали да оправят планетата?

„Колко световни лидери са се ангажирали да оправят планетата?“

Това пък попита бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва, който ще бъде домакин на срещата на върха за климата COP30 през 2025 г.

Според него светът се нуждае от конкретни действия, защото „човечеството страда от суши“. Сулва се фокусира върху текущата ситуация в северната част на Бразилия, където регионът на Амазонка страда от най-лошата суша в своята история.