Дигиталната валута биткойн понесе поредния тежък удар. В хонконгската интернет борса MyCoin безследно са изчезнали биткойни за $386,9 млн., съобщи в. South China Morning Post. Тридесет от общо над 3000-те инвеститори в нея са потърсили правата си в съда, за да получат парите си.

Смята се, че те са станали жертва на измамна схема, в която повечето са инвестирали по над 1 млн. хонконгски долари (около 129 000 щатски долара), за да купят биткойни на изгодна цена. Но след това организаторите са им отрязали възможността да търгуват, освен ако не доведат нови участници в схемата.

MyCoin е организирала срещи за привличане на инвеститори в луксозни хотели през 2014 г. Според схемата на инвеститорите е бил обещаван доход от 250% за период от 4 месеца, ако купят биткойни за поне 400 000 хонконгски долара (около $52 000). При привличането на нови клиенти е организирана томбола с награда луксозен автомобил и други бонуси.

В цялата история не е ясно дали организаторите са купували изобщо биткойни, а са използвали доверчивостта на инвеститорите. Въпреки това през последните дни цената на виртуалната валута се понижава, като в момента е около $220. В края на януари тя струваше около $300.

Виртуалните валути се използват за плащане на стоки и услуги при десетки хиляди онлайн и наземни търговци. Покупката им става през интернет чрез реални пари, но могат да се създават и с помощта на специализирани компютри.

Биткойнът е най-популярната виртуална валута. Създадена е през 2008 г. През 2013 г. цената  скочи със 7600%, след като разплащанията с нея добиха популярност и все повече спекулативни инвеститори се насочиха към виртуалните пари. В края на 2013 г. един биткойн струваше над $ 1200.