Депутатката от БСП Корнелия Нинова съобщи чрез профила си във фейсбук, че парламентарната група на левицата е учредила "фонд за подпомагане на хора в нужда", който се захранва от т.нар. представителни пари.

Повод за написаното от Нинова са публикации в медиите, които изчисляват, че за първите три месеца депутатите от настоящия парламент са получили по 5400 лв.

"Сигурно в очите на някои от вас, ние сме едни лоши хора, които живеят на гърба на народа си. Няма да се съглася с това и докрай ще браня честта на институцията Парламент, на БСП и своята собствена", заявява Нинова.

Скандалът с представителните пари на депутатите е на дневен ред близо 10 години. Според правилника на НС избраниците получават сума, равна на  2/3 от месечното си възнаграждение (между 1500 и 1800 лв.). Общественото напрежение около тези пари произтича от факта, че те са напълно безотчетни.

В момента има възможност депутатите да отчитат на сайта на парламента как харчат тези пари, но до този момент не е известно някой от народните представители да се е възползвал от нея.

Нинова реши да се отчете през социалните мрежи. Ето какво написа тя:

"Скъпи приятели и опоненти, знам, че депутатите са едни от най-хулените хора в държавата. Току-що прочетох поредния материал за лошите народни представители, които вземат едни безотчетни пари и с тях гуляят и си купуват костюми. Не мога да остана безучастна и да не защитя колегите си от БСП и себе си от тази манипулация. Уверявам ви, че никой от нас не използва тези пари за лична угода. Знам,че благотворителността е състояние на духа и никога не бива да се парадира с нея. Но също така знам, че и когато те очернят неоснователно, си длъжен да реагираш. С парите, които получихме за октомври, в БСП учредихме фонд за подпомагане на хора в нужда. Личните си пари за ноември и декември аз изразходих за закупуване на строителни материали за възстановяване на домове на бедни хора в Мизия. Януарската сума дарих на Георги Цанков от Перник за спешна операция. Февруарските ще дам на едно дете, което е сирак, учи се прекрасно, но няма пари да си купи компютър. Сигурно в очите на някои от вас, ние сме едни лоши хора, които живеят на гърба на народа си. Няма да се съглася с това и докрай ще браня честта на институцията Парламент, на БСП и своята собствена."