В своеобразен диалог на живо в тв ефир съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов декларираха "чудесно сътрудничество и взаимна подкрепа" по отношение на промените в Конституцията, които влизат в парламента през тази седмица.

Иванов, който гостува в предаването "Лице в лице" по бТВ, заяви, че той и неговите колеги са имали ясното съзнание колко ще е трудно, когато са влизали в настоящото управление.

"Ние сме партии, които имат много тежка история на конфронтация, продължават да бъдат опоненти. Много е лесно да бъдем подритвани от всички, които не носят отговорност.

Нашата задача е не да отговаряме на огъня, а да стигнем до резултат", заяви Иванов.

И определи твърдението за подчинена роля на "Продължаваме промяната - Демократична България" като опорка.

"Възможно е понякога така да изглежда. Когато са ти заети ръцете с важните неща, невинаги можеш да ги отпуснеш, за да отговориш на огъня. Да изчакаме да видим крайните резултати и по тях ще съдим кой е надделял. Въпросът е дали ние сме успели да наложим дневен ред.

Ако изхождаме от тази перспектива кой е отгоре, няма да стигнем далеч. Най-близо сме до някакво решение по отношение на Шенген", каза още Иванов. 

Според него премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел правят всичко възможно за Шенген и еврозоната. Иванов призова те да не бъдат използвани като "топка за тенис".

"Минахме през всякакви подобни кавги. Водим диалог. Умерено оптимистичен съм, че и този път в крайна сметка наделява и разумът и разбирането, че няма къде да ходим. Този тип междинни премервания на силите не могат да бъдат водещи.

Имаме конкретен случай всяка седмица. Не можем с "Пирогов" да си правим експерименти."

Това каза Иванов по отношение на последното напрежение в управлението, възникнало заради смяна на шефа на "Пирогов".

Иванов допълни, че няма как в сфери като здравеопазване и енергетика да няма политика. Въпросът е обаче там да бъде и общественият интерес.

"Ние разбираме, че сме поели риска, че понякога ще изглеждаме пасивни, не твърде адекватни. Аз съм уверен, че нашите избиратели в крайна сметка на края на тия цикли виждат, че надделява здравият разум. Всички са подложени на изпитание", каза още Иванов.

Според него терминът "евроатлантизъм" не може да бъде извинение, когато става дума за работа по върховенството на закона и антикорупционното законодателство.

Иванов изтъкна, че според последните социологически изследвания "Продължаваме промяната - Демократича България" не се сриват.

"Нито имаме основания да се тупаме по рамото, нито за успокоение. Хората, които ни подкрепят, разбират тежката отговорност и сложната ситуация", каза Иванов.

Той изтъкна, че конституционната регорма ще завърши не с промените в Конституцията, а когато се види какви хора ще влязат в новия ВСС и кой ще бъде новият главен прокурор, както и новата антикорупционна комисия.

Тук в разговора по телефона се включи и Бойко Борисов - по своя инициатива. Той заяви, че Иванов извършва "огромна дейност" и има неговата подкрепа.

"Чудесно сътрудничество в конституционната комисия", потвърди Иванов по отношение на ГЕРБ.

Борисов изтъкна:

"Всички търпим несгодите".

И продължи:

"Преди няколко дни в парламента Христо Иванов, Асен Василев и аз излязохме и заявихме, че няма да се правят назначения, които няма да бъдат съгласувани. Всякакви назначения. Те са изключително важни.

Не сме съгласни с подобен подход и смяна. Много смущаващо. Брутален акт към докторите. Много е смущаващо".

Това каза Борисов по отношение на уволнението на шефа на "Пирогов".

Изказването му обаче бе прекъснато от водещата, заради липсата на време. Все пак бившият премиер имаше възможност да изкаже и повтори горната теза, прекъсвайки първо той водещата Цветанка Ризова.

Иванов пък призна, че трябва да има механизъм за съгласуване. И изтъкна, че управлението е в постоянен диалог.