Турската опозиция официално се разпадна само няколко месеца преди местните избори в страната, след като основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП), изгуби най-големия си съюзник в опита да бъде създаден единен фронт срещу коалицията около партията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Националистическата "Добра партия" (IYI Parti) отхвърли предложението на НРП за сътрудничество в някои общини на предстоящите местни избори - ход, който може да коства победата на опозицията на ключови общини срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). 

Опозиционният блок обедини усилията си на знаковите избори през 2019 г., на които ПСР загуби властта в Истанбул и Анкара за първи път по време на управлението на Ердоган. Сътрудничеството им осигури победа на тяхната коалиция и в други големи общини като Анталия и Адана. 

"Добрата партия" обаче промени отношението си към този съюз след загубата на опозиционния алианс от шест партии, най-големите от които НРП и "Добрата партия", на президентските избори през май т.г. НРП настоя тогава нейният лидер Кемал Кълъчдароглу да бъде кандидат за президентския пост въпреки възраженията на националистическия ѝ съюзник. Това сериозно разклати съюза им, но все пак коалицията се закрепи до изборите, на които обаче понесе крах. Тогава "Добра партия" се оттегли от опозиционния Национален алианс и обвини HPП за слабото представяне на опозицията на парламентарния вот, който също се състоя през май.

Изборът на нов партиен лидер на кемалистката НРП миналия месец, с който Кълъчдароглу беше отстранен от лидерския пост и на мястото му бе поставен Йозгюр Йозел, породи надежди, че предизборното партньорство с "Добра партия" може да бъде подновено. 

"Можем да си сътрудничим в определени избирателни зони. Вярвам, че можем да преодолеем много трудности с (лидерката на "Добра партия" Мерал" Акшенер", заяви председателят на HPП Йозгюр Йозел в телевизионно интервю в края на миналия месец, като добави, че ще направи всичко необходимо в името на тази цел, съобщи "Хюриет дейли нюз".

Във вторник обаче "Добра партия" попари тези надежди, като съобщи след заседание, че ще издигне собствени кандидати. По време на заседанието 35 членове гласуваха против предложението за сътрудничество на HPП, а 14 членове гласуваха "за".

"Нашата партия реши да се яви на изборите свободно и независимо", заяви пред репортери след заседанието говорителят Кюршад Зорлу, цитиран от "Дейли сабах".

На местните избори през 2019 г. "Добра партия" и прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) не издигнаха кандидати за кметове на Истанбул и Анкара, което остави надпреварата между ПСР и HPП. Това осигури на кандидатите на опозиционната НРП Мансур Яваш и Екрем Имамоглу кметските кресла в Анкара и Истанбул след десетилетия, в които местното управление беше извън ръцете на опозицията. 

Независимо от отказа на "Добрата партия" НРП разчита, че електоратите на двете политически сили ще формират собствен съюз, което ще помогне на HPП да запази броя на гласоподавателите си от 2019 г. в Истанбул и Анкара. 

Гласоподавателите, които преди са гласували за Яваш и Имамоглу, ще гласуват отново за тях, смятат в партията. Според представители на НРП има маса избиратели, които имат създаден навик да гласуват за Яваш и Имамоглу, и не се очаква те да променят вота си.

"Старите приятели не се превръщат във врагове. "Добрата партия" е част от добри хора, с които сме постигнали успехи в миналото и ще постигнем още много неща в бъдеще", заяви и лидерът на НРП Йозлем във вторник след обявяването на решението на "Добра партия".

Допълнителен удар върху шансовете на опозицията може да нанесе и евентуално решение на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) да издигне собствени кандидати през март. Такъв ход, за какъвто партията вече сигнализира, може да помогне на съюзниците на Ердоган, като раздели вота в етнически смесени градове като Истанбул, посочва проправителственият "Дейли сабах". 

ДПН, която има подкрепа от около 10 процента в цялата страна, най-вече сред кюрдските избиратели, все още предстои да вземе решение през следващите седмици, но говорителката на прокюрдската формация Айшегюл Доган заяви в понеделник, че партията ѝ вече е започнала да подбира бъдещите си кандидати за кметове.

"Завършихме подготовката си за участие в местните избори със собствени кандидати в цяла Турция", заяви тя. 

Календарът на Висшата избирателна комисия за местния вот на 31 март започва на 1 януари 2024 г., което означава, че кандидатите на партиите ще станат известни след Нова година.

Президентът Ердоган обаче вече превърна в своя основна мисия връщането на Истанбул - града, в който е израснал, играейки уличен футбол, и който е оглавявал като кмет през 90-те години на миналия век. Под лозунга "Отново Истанбул" той се опитва да мобилизира силите на Републиканския алианс, за да си върне управлението на мегаполиса. Съвсем не е изключено решението на "Добра партия" от вторник да го приближава поне с малка крачка към тази цел.  

БТА