Програмата за безплатното саниране удря на камък, оплакаха се пред Клуб Z желаещи да се включат в кампанията. В общините с най-големите панелни комплекси вместо опашки от кандидатстващи собственици срещат само въпроси и недоверие. 

Уж имаше огромен интерес, а всичко си остава на ниво запитвания. Никой не предприема реални действия за учредяване на сдружения, с които да се кандидатства по програмата, обяснява зам.-кмет на един от големите столични квартали.

Според него ентусиазмът около безплатното саниране се е изпарил и като цяло кампанията е пред провал.

Общите събранията на собствениците в панелните блокове преминават под един и същ сценарий. След като се запознаят с условията и документите, които трябва да се подават, следват зрелищни междусъседски скандали и в крайна сметка не се събират необходимите подписи на 67% от собствениците в сградата, за да се кандидатства.

Един от основните проблеми е, че за да бъде включена сградата в програмата за саниране, е необходимо да са покрити задълженията на всички собственици в сградата към Топлофикация, ВиК и общината.

Само в нашия блок дълговете на собственици са в размер на 110 000 лева. От джоба си ли да ги извадя, гневи се пред Клуб Z домоуправител на блок в София с над 100 апартамента.

Според него няма сила, която да накара няколко от живущите в сградата да си плащат.

Има хора, които от много години не са плащали за парно. Аз не мога да им взема дори месечната такса от 5 лева за осветление, чистачка и асансьор, а камо ли да ги накарам да покрият стари сметки за по няколко хиляди лева, обяснява той.

Собствениците на панелките не са склонни и да подписват декларациите за осигуряване на достъп до жилището им в момента, в който такъв им бъде поискан. А такива декларации трябва да бъдат попълнени от 100% от собствениците, което на практика се оказва невъзможно. В почти всички големи блокове има апартаменти, за които никой не знае чии са и жилища на хора, които от години живеят в чужбина и нямат интерес към панелките си. Отделно със санирането не са съгласни и хората, които вече са направили изолация и са сменили дограмата на апартаментите си. Като към тях се добавят и тези, които просто отказват да пуснат в дома си строителните фирми, много често се оказва, че половината от хората в панелните блокове са несъгласни да се включат в безплатното саниране.

Към всичко това се добавят и страхове от типа, че държавата с едната ръка гали, но с другата...

За никого не е тайна, че безплатното саниране, обещано от ГЕРБ, е мероприятие с чисто предизборна цел, благодарение на което от най-голямата управляваща партия очакват успешно представяне на местния вот наесен. Коалиционните партньори в управлението избягват да коментират темата, оставяйки я запазена територия на ГЕРБ. При провал на кампанията това може да се окаже умно поведение.

От БСП се противопоставиха, но не особено активно. Може би защото безплатното саниране е христоматиен пример за радикално ляв популизъм.

ГЕРБ си купува местните избори, изрече очевидното Мая Манолова. И толкоз. 

Така "Атака" се оказа единствената партия, която се хвърли активно срещу санирането. Националистите на Волен Сидеров активно пускаха листовки и предупреждаваха хората от панелните гета, че кампанията крие рискове. Атакистите развихриха и продължават да доукрасяват тезата, че един ден нищо не пречи сдруженията на собствениците да бъдат регистрирани в съда и да бъдат накарани да плащат солидарно задължения на некоректни съкооператори към комуналните компании. Така един ден щели да им бъдат заграбени от монополите частните имоти, а стотици хора да станат бездомници, продължава трактовката на партията.

До голяма степен тя изглежда крайна и не съвсем състоятелна, още повече, че основният говорител на "Атака" по темата е Меглена Ташева, но тези раздухвани позиции на партията са изключително популярни в панелните комплекси. 

А управляващите?

До голяма степен съдействат на конспиративните тези. Преди няколко дни една непремерена реплика на строителната министърка в Пловдив още повече задълбочи страховете. В разясненията си пред гражданите на града Лиляна Павлова обясни, че "за да е безплатно санирането, трябва да се внимава за кого се гласува". Което си е скандално, както и да го погледнеш.

И обясненията, че след санирането служебно ще бъдат увеличени данъчните оценки на имотите в санираните сгради и как хората ще плащат по-високи данък сгради и такса смет, също не работят в полза на кампанията. Същото важи  и за разяснението, че ако сглобките между панелите трябва да се поправят, то конструктивното укрепване ще е за сметка на собствениците. 

Всичко това може да превърне санирането от мащабен социален проект в грандиозен автогол за ГЕРБ.

Предстои да видим!