Текущо разследване, което вече е в Софийската градска прокуратура, се е занимавало с начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело с условно наименование „Червей“. То касае действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Проверяващият екип от прокурори е установил, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система на МВР), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – много над срока по закон.

Това съобщиха от прокуратурата по повод на излизащите разнопосочни информации, свързани с . нар. дело "Червеи".

През 2014 г. по утвърден план са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) в органи, които имат право да искат използването им, поясняват от държавното обвинение. Те са текли в служба „Военна информация“, а след това и в служба „Военна полиция“, като всяка от проверките е завършила с доклад на проверяващия екип прокурори с констатации и препоръки. Докладите за двете служби са изпратени на министъра на отбраната и на ръководителите им.

На 13.11.2014 г. в рамките на същата проверка главният прокурор е издал разпореждане за извършване на такава проверка в Дирекция „Сигурност“ на МВР. Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като освен посочената дирекция, са обхванати и дирекциите „Информация и архив“ и „Инспекторат“  (само по отношение на дейността по ЗСРС).

"Резултатите от проверката са обективирани в доклад, представен на главния прокурор. Той съдържа съответни препоръки и на 26.01.2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи. Докладът съдържа и предложения за изпращането му на Софийска градска прокуратура с оглед на констатирани данни за престъпления, извършени от длъжностни лица. С оглед на това СГП осъществява определени действия по разследване", казват от кабинета на Сотир Цацаров.

Няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство. Обектът на СРС, разрешаването му (мотиви, срок), начинът на прилагане, както и съответствието им с разпоредбите на ЗСРС подлежат на детайлно изясняване с оглед преценка за евентуални престъпления, казват още от прокуратурата.