Предстои ни период с големи температурни скокове – до Коледа термометрите ще „играят” от +18 до минус 10 градуса. Няма да липсват и снежни циклони, благодарение на които с голяма вероятност ще посрещнем празниците с обичайния за сезона сняг, прогнозира днес Нова тв.

До 14 декември топъл средиземноморски въздух постепенно ще повишава температурите. И ако в понеделник следобед те са между 5 и 10 градуса, сряда-четвъртък ще са между 11 и 16 градуса. Затоплянето носи със себе си условия за мъгли сутрин покрай водоемите, в котловините и низините. Повече слънце ще има в понеделник и вторник, докато след това облачността ще се увеличава. В сряда се очаква да духа топъл фьонов вятър с по-силни пориви по северните планински склонове.

От четвъртък почти до края на седмицата ще се оформи валежна обстановка. Първия ден валежите ще са от дъжд – краткотрайни, временно интензивни в някои части на Централна и Източна България, с потенциал за гръмотевична активност в крайния Югоизток.

Със застудяването в петък и събота дъждът ще се обърне в сняг. Ще вали в различна степен почти в цялата страна. Ако очакваният циклон запази силата и посоката си, можем да очакваме по планините и доста предпланински райони сериозни натрупвания.

Веднага след снежния период ще последват няколко студени дни – в часовете сутрин температурите ще паднат до минус 8 – минус 10 градуса в някои котловини на Западна България. Дневните температури ще са около и малко над нулата.

При текущата прогноза на атмосферната динамика, между 20 и 25 декември, около началото на астрономическата зима, с голяма вероятност ще има още един снежен епизод с преобладаващи валежи от сняг в западната половина на страната.