Над 520 000 българи живеят в райони с активни свлачищни процеси или с предпоставки да се активизират, което прави тези хора пряко застрашени от бедствие. Това обяви в ефира на Дарик зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той посочи, че в момента се актуализира изготвената Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата със срок на действие до 2020 г., която трябва да бъде приета от правителството.

До месец-два ще е ясен броят на свлачищата, които се нуждаят от спешно укрепване, но броят им вероятно ще е над 200, коментира още зам.-министър Нанков.

Той обаче призна, че средствата в бюджета на регионалното министерство, а и от други източници, са твърде недостатъчни.

Броят на регистрираните свлачища е 1850, а общата им площ - повече от 207 000 декара. Ситуацията в последните няколко седмици при обилните валежи е активизирала и нови свлачища основно в Черноморския регион, но не по-добра е картината е в Смолянско и Кърджалийско, каза Нанков.

Бюджетът на министерството за свлачищата е скромен. За 2015 година има 1 250 000 лева, като част от тях се предоставят чрез договори по рамкови споразумения с Геозащита-Варна, Геозащита-Плевен и Геозащита-Перник за дейностите по регистриране и мониторинг на свлачищните региони. Те извършват и първоначалната геоложка експертиза в свлачищните райони.

Отделно от парите в регионалното министерство могат да се използват и средства от фонд „Солидарност" на Европейската комисия, но той не е предназначен изцяло и единствено за геозащитни мероприятия. Също така източник на финансирания за мерки за борба с проблема можела да бъде и бъдещата оперативна програма „Околна среда" за периода 2014-2020. В нея специално за минимизиране на риска от свлачищните процеси има предвиден бюджет от 19 700 000 евро. 

Не искам да звуча скептично. Ресурсът, който е наличен по линия на европейско и национално финансиране към момента, е твърде ограничен, лимитиран, за да постигнем едно глобално разрешаване на проблема, каза Нанков.

По думите на зам.-министъра укрепването на свлачището в Оряхово в Дунавския регион например ще струва поне 45 млн. лв. Нека всички си дадат сметка какъв е необходимият ресурс и с какъв ресурс ние разполагаме, призова Нанков.