Израелските сили за отбрана и Израелската агенция за сигурност заявиха, че са заловили над 500 терористи от "Хамас" и "Ислямски джихад" през последния месец, предаде ДПА.

От заловените 350 са членове на управляващата в Газа организация "Хамас", а 120 - на съюзника на "Хамас" -  "Ислямски джихад". Около 140 бойци са били заловени след края на едноседмичното прекратяване на огъня в началото на месеца.

"Някои от терористите бяха заловени, докато се криеха в граждански обекти, сгради, училища и убежища", се казва в изявлението армията и службата за сигурност. "Разузнаването е предоставило информация, която е спомогнала за локализирането на допълнителни терористи, както и за сигурността на израелските сили", се допълва в изявлението.

Войната в ивицата Газа беше предизвикана от най-голямото кърваво нападение в историята на Израел, извършено от терористи от "Хамас" и други групировки на 7 октомври. Тогава бяха убити около 1200 души. Други 240 бяха взети за заложници, някои от които бяха освободени по време на краткото прекратяване на огъня.

В отговор на нападението от 7 октомври Израел започна масирани въздушни удари по ивицата Газа, последвани от сухопътна офанзива, която започна в края на октомври. Оттогава насам в бомбардировките са загинали над 18 200 души в ивицата Газа, според данни на контролираното от "Хамас" министерство на здравеопазването.

Йоав Галант: Няма да оставаме за постоянно в Газа

Нямаме намерение да оставаме за постоянно в ивицата Газа и сме готови да обсъждаме алтернативи за това кой ще контролира територията, стига това да не е враждебна по отношение на Израел групировка, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Израел ще предприеме всякакви мерки, за да унищожи "Хамас", но нямаме намерение да оставаме за постоянно в ивицата Газа. Грижим се само за нашата сигурност и за сигурността на нашите граждани по границата с Газа", подчерта министърът пред журналисти.

Галант каза още, че еврейската държава е отворена към възможността за постигане на споразумение с подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула", но това евентуално споразумение ще трябва да включва безопасна зона по протежението на ливанско-израелската граница и подходящи гаранции.

"Имаме възможност за разрушително действие и реакция с резултати като тези, които виждаме в Газа. Предполагам, че "Хизбула" взима това предвид", подчерта израелският министър.