Бодрата смяна на БСП – комсомолците, организираха антивоенен протест под прозорците на президента Росен Плевнелиев. Стотина души се събраха на площад „Независимост“ тази вечер с плакати „С Европа, но никога срещу Русия“, каквото беше и мотото на събирането.

Червеният цвят преобладаваше на протеста.

Лидерът на БСП Михаил Миков, говорителят на Столетницата Атанас Мерджанов, куп партийни функционери, сред които и журналистите Александър Симов и Велислава Дърева, и доста от момчетата на „Че Гевара“ участваха в протеста.

Михаил Миков протестира срещу войната редом до активисти на движение "Че Гевара".
Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев също подкрепя мира.
Атанас Мерджанов и Борислав Цеков искат да са с Европа, но не срещу Русия.

Дърева дори припомни, че преди 25 г. е протестирала с мегафон на същия площад и не вярвала, че пак ще й се наложи. Поискана бе оставката на външния министър Даниел Митов, който според протестиращите ни вкарвал във война.

Стотина души свиркаха и викаха под прозорците на президента.

Те се противопоставиха и на налагането на нови санкции и разширяване на вече приложените от ЕС спрямо Русия. Казаха, че искат проблемът в Украйна да бъде решен „с мирни действия, в диалог, от всички страни, които са засегнати или заинтересовани“. Правителството не казвало обаче в каква посока се върви.

Плевнелиев бе описан от протестиращите като любител на "вечери и кьорсофри".
Сериозното присъствие на "Че Гевара".

Участниците направиха опит да изпишат: „Не на войната, да на мира“ с букви върху ръкавици, но няколко пъти не им се получи да се подредят правилно. Накрая пуснаха във въздуха три бели гълъба, които са символ на мира и обявиха, че площад „Независимост“ вече трябвало да се казва „Зависимост“.

Първи опит да напишат: "Не на войната, да на мира".
Втори опит...

Сред лозунгите, които се чуваха, освен познатите: „Оставка! Оставка!“, имаше и такъв: „НАТО е пакт за отбрана, а не за гражданска война“. А на плакат под усмихнатия образ на президента, пишеше: „На дебати мен не ме кани, а само на вечери кьорсофри“.

Комсомолски плам.
Бели гълъби летете...