БДЖ планират да спират от движение влаковете, ако те не са достатъчно добре почистени, съобщи Дарик радио.

Кондукторите ще бъдат тези, които ще преценяват дали влакът отговаря на заложените стандарти за чистота. В случай, че пуснат в движение мръсни вагони, те ще бъдат наказвани.

През 2014 г. почистването на влаковете е струвало над 4 милиона лева. С чистенето на композициите са натоварени над 400 души. Директорът на "Пътнически превози" Димитър Костадинов твърди, че въпреки наличния персонал и материали няма контрол върху хигиенизацията и по тази причина влаковете са мръсни.

„Критериите за качество са в зависимост от вида на почистването. Освен ежедневното, имаме гарово - на крайна гара влаковете би трябвало да бъдат почиствани", каза той. "Би трябвало да се изтрива прахът, да се измива подът, да се почистват прозорците, да се измиват тоалетните. Има такива заповеди, съществуват и такива технологии на почистване, а въпросът е, че контролът е занижен и те не се спазват", обясни Костадинов.

Затова в БДЖ са решили кондукторите да следят не само за редовността на пътниците, но и да контролират качеството на почистването.

Не стана ясно обаче как пътниците от спрените заради мръсотия влакове ще бъдат превозени до местата, закъдето са тръгнали.