"Използването на Шенген от някои страни в ЕС като инструмент за натиск върху България да изпълнява ангажиментите си в областите на правосъдието и вътрешния ред е политически контрапродуктивно."

Това заяви днес в Брюксел вицепремиерката по координация на европейските политики Меглена Кунева. Тя участва в Съвета по общи въпроси на ЕС.

Според Кунева не може гранични страни като България и Румъния, които са в близост до размирни зони, да бъдат лишавани от всички мерки за сигурност, които предлага Шенгенското пространство, особено в този момент. Тя допълни, че страната ни изпълнява своите ангажименти, и посочи като положителни стъпки приемането на стратегията за съдебна реформа, изготвянето на административна реформа в МВР и подготовката на плана за борба с корупцията.

Пред Съвета, чиято основна тема са мерките за борба с тероризма, Кунева изтъкна, че присъединяването на България към Шенген ще бъде принос към сигурността на ЕС. Тя заяви, че страната ни покрива критериите и би следвало да се възползва от всички предимства, които членството предлага по отношение на сигурността и проверката на преминаващи лица. 

Кунева допълни, че България подкрепя мерки като заздравяването на европейската рамка за борба с тероризма, обмяната на информация с Европол, приемането на директивата за информация на авиопътниците и предотвратяването на нелегалния трафик на оръжия през Западните Балкани.