Работодателите са доволни от диалога с финансовия министър Владислав Горанов, но са недоволни от поведението на вицепремиера Ивайло Калфин, който отговаря за социалната сфера. Това стана ясно от думите на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев пред Нова ТВ.

"Горанов е експерт, с добра чуваемост, с него се разбираме много добре. Калфин днес решава, че му трябват толкова и толкова пари и че ще ги вземе от бизнеса", каза Домусчиев. Той изтъкна, че финансовият министър е против увеличението на осигуровките.

"Повече от 2,5 месеца нямаме добър диалог със социалното министерство. Не е събиран тристранния съвет, научваме от медиите за решенията, има заиграване със синдикатите", заяви Домусчиев. Той припомни, че преди Нова година бе взето решението за това да се даде възможност да бъдат прехвърлени осигуровки от частни пенсионни фондове в НОИ без да се вземе мнението на работодателите. 

Според Домусчиев изявлението на Калфин, че не е съгласен с това решение е "театър". "Г-н Калфин да каже как ще вдигнем икономиката. Голяма част от бизнеса със сигурност ще мине в сивия сектор. Моите компании не могат, дори да искам, но ще свия инвестициите и всичко, което правя в тази държава", обясни Домусчиев.

Според председателя на КРИБ бизнесът би приел увеличение на данъците, ако всички резерви в държавата са изчерпани. Той обаче припомни, че няма никаква реформа в нито един сектор. "Има толкова дупки, които трябва да се запушат в бюджета. Има над 1 млрд. лв. който изтича като контрабанда, данъчни измами. Администрацията е раздута, при едно намаляващо население", изтъкна Домусчиев.

Според него няма проблем ако неплащането на осигуровки бъде криминализирано. Домусчиев припомни, че и в сега действащото законодателство има санкции за документална измама.

"Негативно съм настроен към хора, които живеят охолно, а работниците не са си получавали заплатите или не са ги осигурявали", заяви Домсучиев. Според него обаче няма как работодател да компенсира работниците си с лично имущество. "Всяка фирма си има капитал, не може да преследват жена му, бабата, децата", заяви Домусчиев.

Той смята, че размерът на заплатата трябва да се определя по някаква формула. "КРИБ винаги е в подкрепа на увеличение на минималната работна заплата, при нас фирми от сивия сектор няма. Но искаме да знаем какъв е принципа. При мен едва ли има някой с по-малко от 700-800 лв. заплата", заяви Домусчиев.

Шефът на КРИБ изтъкна, че е възможно работодатели и работници да излязат заедно на протест. "Ще предприемем протестни действия, ако не се изпълнят нашите искания. Синдикатите изкарват 2-3 хил. човека на улицата и си решават проблемите", каза Домусичев. Работодателите все пак получили уверения от Калфин, че скоро ще се свика тристранния съвет. В зависимост от начина, по който ще протече този съвет те ще решат дали да го напуснат

"Очакваме да видим реформи. Ако реформата е да вдигаме цената на тока и данъците - това не е реформа. Всяка една инициатива, която е реформа и която е за запушване на дупки и кражби ще я подкрепим", декларира Домусчиев.