"Хамас" няма да започне преговори за по-нататъшна размяна на затворници и заложници без прекратяването на израелските военни действия в ивицата Газа, заяви палестинското ислямистко движение, цитирано от ДПА и БТА.

"Хамас" потвърждава позицията си да не води никакви преговори за размяна на затворници, освен ако ционистката агресия срещу нашия народ не спре веднъж завинаги", заяви групировката, като добави, че това послание е било предадено на всички участващи посредници.

То идва в момент, когато Катар заяви, че води преговори за посредничество между Израел и "Хамас" за постигане на споразумение за нова хуманитарна пауза в боевете на територията на палестинския анклав. Съобщава се, че през последните дни високопоставени израелски и катарски представители са се срещнали в Норвегия, за да обсъдят освобождаването на останалите заложници, държани от "Хамас", в замяна на палестински затворници, държани в израелски затвори.

Нито една от страните обаче не е потвърдила официално тези твърдения.

Вчера израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че военният натиск върху "Хамас" трябва да продължи, за да се гарантира победата и завръщането на всички отвлечени.

Миналия месец Израел и "Хамас" постигнаха съгласие за хуманитарна пауза с посредничеството на Кайро и Доха, която продължи около седмица и спомогна за освобождаването на 105 заложници. В замяна Израел освободи 240 затворници. По израелски оценки още 112 заложници все още са в плен, припомня ДПА.