Столичният общински съвет за пети пореден път не избра председател. Предложението на ПП-ДБ (СС) - Грети Стефанова - събра най-много, но недостатъчно гласове. Следващият опит да заработи Съветът ще е на 11 януари 2024 г.

Заседанието започна без знак за успех - стана ясно, че въпреки месец и половина преговори, не е постигнато съгласие нито между ПП-ДБ (СС) и ГЕРБ, нито между първите и левицата.

Както бе заявено по-рано, Борис Бонев издигна Грети Стефанова от ПП-ДБ- "Спаси София", в момента действащ председател като най-възрастен общински съветник, като консенсусна кандидатура, последван и от ИТН. Нито от ГЕРБ, нито от БСП обаче заявиха подкрепа за кандидатурата ѝ.

Кметът Васил Терзиев заяви, че не са налице 70 млн. лв. в сметки на общината, с които предстои разплащане за ВиК нуждите на столицата. И предложи като вариант временен председател.

"Рискуваме 40 и няколко милиона лева загуба, плюс още 200 млн., за които също трябва много бързо да се действа. По сметките, от които по принцип се плащат, няма пари. И трябва да дойдат с постановление на МС, за което работим. Втората алтернатива е с гимнастики, с решение на СОС, да пренасочим част от пари, които ги има другаде", заяви той.

И подчерта, че срокът за тези плащания е краят на декември.

"Само изневярата на жениха спря сватбата"

Левицата очаквано атакува ПП-ДБ-"Спаси София" за демонтажа на Монумента на окупационната Червена армия. Тази сутрин Бонев призна, че е обсъждана уговорка с БСП, но новината за свалянето на фигурите от Паметника на Съветската армия е прекратила преговорите.

Георги Георгиев от ГЕРБ отбеляза, че "град така не се управлява", като подчерта, че трябва мнозинство, базирано първо на идеология.

"Трябва да се определите леви ли сте, или десни. До изборите бяхте десни, та десни, затова подкрепихме вашия кандидат на балотажа", отбеляза той. "Ако все още сте десни, защо подготвяхте тежка червена сватба с БСП. Само изневярата на жениха дни преди сватбата - нарязването на чеиза на булката, доведоха до това."

Иван Таков от БСП подчерта, че има нередности при решението за демонтажа.

"Консервативните хора по това време на годината транжират прасе, а вие транжирате Паметника на Съветската армия. БСП е гласът на разума и винаги е била гласът на разума в тази зала. Но БСП няма да решава вътрешнокомуникационни семейни конфликти", отбеляза той.

И добави, че е издаден акт за нарушение и нареждане от Министерството на културата да бъде спрян демонтажът.

"Ние няма да издигаме кандидат на СОС, докато се случват такива незаконни неща под нашите прозорци и пред нашия поглед, ние не можем да участваме в такива неща", отсече той.

Споровете между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ продължиха в познатия формат - кой, кого и как поканил или не поканил на преговори, и кой носи отговорността за факта, че СОС не работи вече над месец.

"На това ли се надява Бонев, да има избори и той да спечели повече? Защото другите са виновни. Но те не са виновни, вие искате от нас да сме гумен печат. Няма как да дойдем на покана, която не е честна и открита", заяви Антон Хекимян (ГЕРБ).

"Не, ние в никакъв случай не тикаме София към нови избори. Вие сте тези, които тикате София към нови избори. Ако месец и половина този СОС не може да избере председател, тогава ние нямаме много избор. Нямаме избор", отговори му Бонев.

Според председателя на "Спаси София" няма нужда от едно мнозинство, защото важните доклади обединявали достатъчно общинари, за да минат. 

Грети Стефанова обяви почивка от 30 минути, след което последва изборът на председател. На първо гласуване, въпреки само двамата кандидати, не достигна кворум за избор - едва 30 общински съветници са пуснали бюлетина. 22-ма от тях подкрепиха Грети Стефанова, Пламен Данаилов получи 2 гласа, 2 са невалидни. Христо Копаранов, начело на комисията за провеждане на вота, призова за второ гласуване със същите кандидати. 

Стефанова обаче заяви, че има предложение за "председателски съвет" и пак спря заседанието. Той продължи близо 2 часа, отново без резултат.